Сурови морски бури не позволиха на писателя Петър Делчев да осъществи експедицията си да прекоси Черно море с каяк /от Грузия до България/. Петър стартира от грузинския бряг на 26-и август, но след три спокойни дни в открито море, на четвъртия ден Черно море показа неприветливата си страна.

Петър се сблъска със силни ветрове и вълни от по 3 метра, и след продължителна борба с могъщата природа, се наложи писателят да склони глава. Екстремната обстановка изиска следящата от разстояние експедицията яхта "Огинев" да се приближи максимално и да окаже помощ на Петър, който в крайна сметка се качи на борда ѝ.

Очаква се до 3-4 дни Петър да пристигне в България и да сподели от първо лице впечатленията, които събра за времето, в което бе сред безкрая на морето и денем, и нощем.

Припомняме, че първоначалните планове бяха плаването да се осъществи през юли, когато морето е доста по-благосклонно, но куп бюрократични процедури забавиха организацията.

Все пак Петър осъществи част от замислените идеи, в това число и пусна три писма в бутилка, за да остави своите следи по вода.