Писателят Петър Делчев тръгва на експедиция за самотно пресичане на Черно море с каяк. Един от най-четените през последните години съвременни български писатели ще измине 1200 км без спиране на брега, а приключението започва на 10 юли. Маршрутът следва линията между най-западната и най-източната точка на Черно море – градовете Бургас в България и Кобулети в Грузия.

Лодката е специално направена за експедицията. Писателят сам е конструирал и изработил брезентовият каяк, който е дълъг 5,80 м, широк 60 см и е изцяло от екологични материали. По съвет на експерти за модел е послужила алеутската байдарка, като най-мореходен вид каяк. Лодката на Петър Делчев тежи само 35 килограма, но натоварена ще бъде с водоизместване над четвърт тон. Самият писател е висок 190 см и тежи 110 кг., но освен него, каякът трябва да носи и всичко необходимо за оцеляване 25 дни в морето. Външна помощ се предвижда само при аварийни ситуации.

Петър Делчев е женен, баща на две деца. На шега споделя, че е замислил експедицията още в миналия век, но е чакал технологиите да настигнат идеите му. Писателят е с над 20 години опит в екстремните спортове – занимавал се с каякинг, алпинизъм, ветроходство и спелеология.

Автор е на книгите „Трънски разкази”, „Балканска сюита” и „Кастинг за Месия”. В края на 2013 г. издателство „Сиела” реализира сборника „Трънски разкази/Балканска сюита”, който е сред най-продаваните книги на издателството.

Според Петър Делчев посланието на експедицията за самотно пресичане на Черно море с каяк е, че човек трябва да оставя след себе си колкото се може по-незабележима технологична следа и колкото е възможно по-трайна духовна диря. Затова всички отпадъци от експедицията ще бъдат грижливо събрани и опаковани и след нея предадени за рециклиране. От борда на каяка писателят ще хвърли само 10 бутилки с писма. В тях на езика на народите, които живеят около Черно море, ще има послание да опазваме и да се грижим за синьото богатство.

За приключенията си в морето Петър Делчев ще напише книга, озаглавена „Следи по водата”.

„Каякът минава по водата безшумно, като морско животно, а следата, която оставя, след миг е само спомен. Така трябва да се живее – след теб да бъде поне толкова чисто, колкото преди теб. За да следват децата ти не диря от боклуци, а духовна бразда!”

Експедицията ще се финансира изцяло от предварителната продажба на книгата за нея „Следи по водата”! Писателят споделя, че това го прави независим от спонсори и зависим само от хората – нещо, от което един писател не се плаши. На лодката ще има лого, но то няма да бъде на фирма, а на ученически екоорганизации и всеки ден ще се сменя.

По време на експедицията с пътешественика ще има пряка връзка в морето чрез неговата фейсбук страница и специален сайт. Каякът на Петър Делчев ще е оборудван с истински технологични чудеса и от него ще може да се предава картина и звук на живо! Сателитен телефон и GPS ще се грижат писателят да не губи посоката и връзка с брега, а през интернет ще има достъп както до пощата си, така и до изключително важната точна метеорологична прогноза. Необходимата енергия за комуникациите и HD камерата ще бъде осигурявана от фотосоларен панел с мощност 26W. Приключенецът ще гребе по 14 часа на ден, разпределени на 4 цикъла по 3 и половина часа гребане и 30 минути почивка. През нощта ще спи на „надуваема палатка”, която сутрин ще прибира на борда на каяка.

Писателят ще си произвежда вода за пиене от морска вода по метода на обратната осмоза. Храната ще е лиофилизирана - от т.нар вид „за космонавти”, приозводство на Института по

криобиология и хранителни технологии към БАН. Цялото количество за 25 дни трябва да тежи под 10 килограма, а пътешественикът е изчислил, че на ден ще са му необходими между 8 000 и 10 000 Kcal. Морската поговорка гласи, че всяка беда в морето има корен на брега. Затова Петър Делчев обмисля и внимателно планира всеки детайл от експедицията.

Елате на фейсбук страницата му и Станете част от приключението!