„Човекът е човек, само когато пътува“ гласи една стара мъдрост, колкото света. В това вярва и Петър Делчев, един човек, писател, решил да прекоси Черно море с кану, за да остави своите следи по вода. Петър има намерение да остави зад гърба си 1200 километра, без да има спиране на брега, а ние от Gong.bg възнамеряваме да Ви направим съпричастни на всеки миг от тази одисея. Нашият герой ще постави старт на експедицията си от Бургас на 10-и юли, като истински вярва, че ще финишира успешно на грузинкия бряг след около 22 дни.

С наближаването на големия ден, емоциите на Петър, който има опит с екстремните спортове от миналото (занимавал се с каякинг, алпинизъм, ветроходство и спелеология), стават все по-силни, а очакването все по-нетърпеливо.

Петър Делчев

Вижте какво споделя самият Петър в дните на своята подготовка:

„Приятели – познати и непознати!

Остава по-малко от месец до началото на експедицията ми за самотно пресичане на Черно море с каяк.

Повечето трудности са преодолени, екипировката и техниката са доставени или са на път за България, правя последни корекции по лодката, храната е произведена и налична, вече имам и „плаваща палатка” - спасителният плот, на който ще спя в открито море.  

Все още не е осигурена комуникацията – сателитен телефон и морска радиостанция. Вече се наложи да направя доста компромиси поради липса на средства. Бюджетът на експедицията е около 40 000 лева, които се надявах и все още се надявам да се съберат от предварителната продажба на книгата за самата експедиция. Тя си има корица и име – „Следи по водата”. Огромно  БЛАГОДАРЯ и поклон на всички, които са си купили ваучер за книгата! Поклон на всички тези тридесет и двама човека, за които 22 лева са се сторили разумна цена, на която да станат част от осъществяването на идея отвъд хоризонта на стереотипа и тротоарното ежедневие.

Петър Делчев

Има нещо, което ни прави нас, човеците, по-различни от останалите обитатели на тази планета и това е ирационалното любопитство, жаждата да опиташ невъзможното, да докоснеш недостижимото. Това състояние на неспокоен дух се нарича ПРИКЛЮЧЕНИЕ.  

Ако сега трябваше да започвам подготовката за експедицията бих заменил илюзиите за семки, надеждите за бонбонки, заблудите за лимонада и щях да съм по-близко до отсрещния бряг! Разсеяните погледи на забързаните в ежедневието си мои познати и приятели, зададените с половин уста въпроси по подготовката, неискрените окуражителни потупвания по рамото са нещо, което би сломило всеки, ако няма вяра. Вярата е съществително удивително, в единствено число и женски род. Тя не се купува, а е дар. Аз го имам и затова пак бих започнал тази експедиция! Докъде ще стигна в морето не знам, дали ще се върна също, но знам, че си струва да се опитам да сменя страховете си за спомени. А единственото нещо, за което си струва да размениш мечти, са истории за разказване. Имам и ще имам много за разказване в своята книга „Следи по водата”. Тя ще има свой живот независимо от изхода на експедицията, защото я пиша и ще я пиша всеки ден, докато се опитвам да стигна грузинския бряг.  

Петър Делчев

 

Петър Делчев

Уважаеми сънародници, аз не съм президента, нито сме Нова година, но вие сте уважаеми и ние всички сме сънародници, затова така се обръщам към Вас. За да Ви кажа, че когато измина 1200 километра с брезентовия си каяк и стигна до другия бряг на морето, няма смисъл да се удряте в гърдите и гръмко да викате „булгар, булгар”. Ако не успея да пресека морето няма смисъл с ехидно свити устни да съскате „Казвах ли ви!”. Такива сме си ние българите и векове ще минат, докато се усетим като едно цяло, като единна сила, като НАРОД в първо лице, неподчинено число. Дотогава самотните изстрели в тъмното ще осветяват пътя ни в бъдещето. Мислех си, че е важна дълбочината на събитията, но се убедих, че за съвременния човек е от значение само скоростта на информацията. Не допускайте живият живот да се случва между два сериала, дайте шанс на книгите да ви отведат в други светове!  

Въпреки трудностите, въпреки недостатъчната подготовка, аз се чувствам уверен в силите си и експедиция ще има! Мечтата струва точно 22 лева и цената ѝ не зависи от това, колко пъти ще бъде споделена. Аз съм разказвач на истории и дори един човек да пожелае да чуе историята на моята мечта, пак ще си струва гребането през морето!

Защото никой не го е правил, за да разкаже. Надявам се аз да Ви разкажа как съм го направил…“

Повече за интригуващото приключение може да намерите във фейсбук-страницата на експедицията, както и в официалния ѝ сайт!