Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън поиска от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) да даде подробни обяснение за това какво е допустимо за пилотите при жълти флагове на пистата. Причината за реакцията на британеца бе начинът, по който неговият съотборник Нико Розберг го победи във вчерашната квалификация за Гран При на Унгария.

Състезанието започва в 15 часа българско време, като можете да го проследите пряко чрез онлайн платформата GONG PLAY и в ефира на DIEMA SPORT 2.

Германецът премина през сектор с развети двойни жълти флагове в осмия завой при последната си бърза обиколка, с която измести Хамилтън от върха. Сигналът от маршалите беше резултат от завъртането на Фернандо Алонсо (Макларън), а заради него Хамилтън не успя да завърши си финалния си опит за атака на пол-позишъна.

Впоследствие стюардите отчетоха, че Розберг действително е намалил във въпросния участък на пистата, но Хамилтън се надява на повече разяснения. „Когато има жълт флаг, това означава, че трябвада си готов да намалиш или си длъжен да намалиш и да загубиш време“, каза британецът. „Когато жълтият флаг е двоен, това означава да си подготвен за кола или стюард на пътя, защото не знаеш какво те чака зад завоя и трябва да си готов да спреш. По принцип това е значението им.“

„Трябват разяснения. Нико загуби само десета от секундата в този завой, така че трябва да разберем какво е позволено. Ако при двоен флаг е позволено просто да намалиш газта и да подължиш внимателно, трябва да го знаем. Мислех, че това е при един жълт флаг, а при двойния трябва да си още по-внимателен. Ако при двоен може да загубиш само десета от секундата, то значи нещата са се променили и пилотите можем да подхождаме различно в тези ситуации. Не съм обаче убеден, че това е най-безопасният начин“, допълни Хамилтън.

Британецът ще стартира от втора позиция на „Хунгароринг“ днес, като в генералното класиране изостава само с точка от Розберг – 167 срещу 168 точки.