Шефът на Ред Бул Рейсинг във Формула 1 Кристиан Хорнер не е напълно убеден, че бързата обиколка, с която пилотът на Мерцедес Нико Розберг спечели квалификацията за Гран При на Унгария, е била напълно редовна.

Противоречието се породи от факта, че германецът премина през сектор с жълти флагове (задължаващи пилотите да не си движат със състезателно темпо), който попречи на неговите конкуренти Люис Хамилтън (Мерцедес) и Даниел Рикиардо (Ред Бул) да завършат своите последни бързи обиколки. В същото време Розберг успя да даде първи резултат, а телеметрията от колата му потвърди, че е намалил, макар повторенията да не показаха същото с категоричност.

„Едно нещо не мога да разбера и трябва да проверя: Розберг беше зад Даниел, а успя да постигне такъв резултат във втория сектор от трасето. Не съм сигурен, че жълтите флагове бяха прибрани, когато той стигна до мястото (където Фернандо Алонсо се завъртя – б.р.)“, коментира Хорнер. „Как постигна такава обиколка при това положение? Това трябва да го проверят стюардите.“

Самият Рикиардо също изрази гласно разочарованието си, тъй като беше длъжен да се съобрази със сигналите на маршалите. „Много се ядосах в последната обиколка, движех се с добра скорост. Смятам, че щях да бъда близо до пол-позишъна. Затова ме е яд. Без жълтите флагове щях да съм много близо до резултата на Нико. Това ме раздразни много, но не можем да променим събитията“, каза австралиецът.

В същото време от Мерцедес защитиха своя състезател. „В данните на Нико си личи голямо отпускане на газта в участъка с жълти флагове, той загуби много от това. От нашата телеметрия нещата изглеждат наред“, обяви шефът на германския тим Тото Волф.