Луис Суарес разби двуполюсният модел на Лионел Меси и Кристиано Роналдо, който бе завладял Примера дивисион през последните сезони. Уругвайският футболист на Барселона стана голмайстор на испанското първенство, след като реализира 40 гола през кампанията.

Суарес остави зад себе си Кристиано Роналдо, който завърши сезона с 35 гола.

Лионел Меси вкара 26 гола през сезона в Ла Лига, но също така добави 16 асистенции и завърши на първо място по този показател заедно с Луис Суарес.

Триумф за Барса – 6 титла в последните 8 години

29-годишният Суарес реализира хеттрик на „Лос Карменес“ при успеха на Барселона с 3:0 като гост на Гранада в последния мач от 38-ия кръг на Примера дивисион и по този начин донесе и шампионската титла на каталунците, която е под номер 24 в тяхната история. „Блаугранас“ триумфира за шести път вп оследните осем години.

Луис Суарес спечели приза Пичичи (най-добър голмайстор в Примера дивисион) с 40 гола в 35 мача.

През сезона Суарес записа четири хеттрика срещу Ейбар, Атлетик Билбао, Селта Виго и Гранада. Той също така вкара по четири гола в два двубоя срещу Депортиво Ла Коруня и Спортинг Хихон.

Реал докосна титлата за 14 минути, но я изпусна

Луис Суарес е третият уругвайски футболист, който става голмайстор на Примера дивисион след Хорхе да Силва (1983/84) и Диего Форлан (2004/05 и 2008/09).

С 40 си гола Луис Суарес е на път да спечели за втори път в последните три години Златната обувка, след като вероятността да бъде изместен от първото място за приза от преследвачите му Гонсало Игуаин (Наполи) и Жонас (Бенфика) е твърде малка.