Една от легендите на Манчестър Юнайтед Теди Шерингам е следващият гост в "Азбуката на Висшата лига".

Страхотната дълга кариера на Шерингам е част от "Премиърлийг Токшоу" тази седмица.

"Можеше да играе дори и с балтон, защото дори подтичвайки едвам едвам, той беше способен да направи правилните неща," казва за него Тери Венебълс.

Оле-Гунар Солскяр добавя: "Изглеждаше така сякаш винаги създава пространства, защото усета му и способността му да погледне през рамо и да смени позицията си, да заиграе като номер 10, да ти осигури подаване с едно докосване бяха безценни. Когато се върнеш във времето към някои мачове, цениш това дори повече."

През 1991 година Браян Клъф привлича Теди Шерингам в Нотингам Форест. Нападателят прави присъствието си осезаемо от самото начало.

Той оказа незабавно влияние и в дебютния за ВЛ сезон печели Златната обувка със своите 22 гола. Когато Юрген Клинсман пристига в клуба се оформя и едно паметно дуо в атака. През сезон 94/95 те се отчитат с впечатляващите общо 38 гола в лигата помежду си.

Шерингам признава: "Не мога да изразя колко ценно беше за мен да играя с Юрген. Той е истински гений и показа на всички какво значи да си топ играч."

През 1997 година Шерингам преминава в Манчестър Юнайтед и безспорната му класа имаше огромно влияние върху клуба.

Солскяр разказва още: "Имаше да запълва голяма празнота – тази на Ерик Кантона. Сега работата му беше по-различна – трябваше да убеди феновете, че е правилният човек и че е точната покупка за мениджъра."

През 1999 година Юнайтед печели требъл. Теди Шерингам пък бележи жизненоважен гол на финала в ШЛ.

Теди си припомня: "Гигси стреля с воле с десния крак от границата на наказателното поле. Аз внимавах в пеналтерията и топката се оказа в краката ми. Един от най-сладките голове в моята кариера."

В последния си сезон на Олд Трафорд Шерингам завършва като топреализатор, а бива гласуван и за Играч на годината както от играчите, така и от журналистите.

След 4 години в Юнайтед, Шерингам се завръща в Тотнъм преди да поеме за кратко към Портсмут. Трансфер в Уест Хям последва с един гол през 2006 година, с който Шерингам се превърна в най-старият голмайстор в историята на ВЛ на 40-годишна възраст. Две години по-късно той се пенсионира, посвещавайки се на треньорството с кратък престой в Стивънидж.

Повече от 20 години Шерингам пленяваше феновете с играта си. Неговата визия и завършващ удар го превърнаха в един от най-добрите нападатели в историята на ВЛ.

"Обичах всяка минута, в която бях професионален футболист и бих го направил отново," казва Теди Шерингам.