Бившият футболист на ЦСКА Тончи Кукоч заяви, че в България са показали на всички на Балканите как трябва да се спазват законите.

„ЦСКА се провали, защото беше управляван от клоуни, които не разбират нищо от футбол. Преди зимната пауза ние бяхме първи, но след това се случиха всички глупости. Започнаха да не ни плащат заплатите и играчите започнаха да напускат отбора. Всичко се провали. Честно казано бях убеден, че отборът не може да се провали, защото ЦСКА е това, което е Хайдук за Хърватия, или Цървена звезда и Партизан за Сърбия. Това е клуб със славно минало, клуб с огромна армия от фенове. Аз обаче не се оказах прав. Може би е по-добре, че така се случиха нещата“, сподели Кукоч в интервю за „index.hr”.

„България показа на всички на Балканите как трябва да се спазват законите и принципите на правовата държава. В България не съществуват свещени крави и за мен това е правилно. Ако си направил нещо глупаво, трябва да отговаряш за стореното. Феновете, разбира се, са възмутени. В сравнение с Хърватия? Стига, моля ви се! Това в Хърватия няма как да стане. Ако законът бъде спазван, поне пет-шест отбора отдавна трябва да са си отишли“, добави бившият играч на ЦСКА.

„Доколкото ми е известно, двамата най-богати българи ще преименуват Литекс на ЦСКА 23. Това обаче няма да позволи на отбора да играе през следващите три години в евротурнирите. Мненията на тази тема са различни в България. Преобладават мненията, че ако това бъде позволено, след това може да бъде направено и от всички останали. ЦСКА е повече от клуб и според мен ще продължи да съществува. Ако е необходимо, нека Литекс бъде преименуван на ЦСКА 23. ЦСКА обаче трябва да продължи да съществува. ЦСКА има поне 2 милиона привърженици. Може ли да си представите какви бунтове могат да възникнат, ако клубът престане да съществува.“

„В България са възхитени от идеята за обща Балканска лига. Смятам, че подобна лига ще бъде спасението за отборите на Балканите. Представете си, че на „Полюд“ или на „Максимир“ дойде Звезда или Партизан. Това са по 40 хиляди зрители на всеки мач. Да не говорим, че ще се повишат приходите от телевизионни права. В началото може да има някои проблеми, но притокът на пари към клубовете със сигурност ще бъде голям. В Хърватия още преди началото на сезона се знае кой ще бъде шампион. В Балканската лига няма да е така“, продължи Кукоч.

„Свастиката на „Полюд“ е една трагедия. За мен това е голям проблем, който много години се пренебрегваше. Такива неща се толериха, а сега изведнъж сме ужасени и изумени. В България няма подобни свастики и глупости. За времето, което бях в ЦСКА, не съм видял нито една свастика или расистки скандирания“, каза още Тончи Кукоч.