Станислав Тодоров е взел правилно решение да покаже само жълт картон на Венцислав Керчев по време на двубоя Пирин – Лудогорец, завършил 1:3. Най-спортана ситуация се случи още в 17-ата минута, когато юношата на „орлите“ фаулира Даниел Генов пред наказателното поле като последен човек в защитата. Станислав Тодоров отсъди фаул и показа жълт картон на Керчев. Това решение породи доста дискусии, като дори бе обявено като безспорна грешка на съдията не само от щаба на Пирин, но и от доста футболни аналазатори.

Всъщност обаче решението на Тодоров е правилно и като такова то е било оценено както в съдийските среди, така и от наблюдаващия българските рефери представител на УЕФА Марк Бата, разкриха източници на Гонг. Според запознати положението е било сериозно дискутирано както от членовете на съдийската комисия, така и от Бата в часовете след мача. В крайна сметка е надделяло мнението, че Тодоров е отсъждил ситуацията коректно.

Според правилата за показването на червен картон трябва да има очевидна възможност за отбелязване на гол. За да бъде дадена ситуация конкретизирана като такава трябва да отговаря на четири критерия – Пълен контрол на топката от страна на нападателя, дистанция до вратата, посока на топката и разположение на защитниците и вратаря. Ситуацията покрива два от тези критерия – дистанция до вратата и посока на топката. Също така няма други защитници в близост до ситуацията. Дадената ситуация обаче не покрива напълно критерия за контрол на топката, защото контролът след отиграването е спорен и е възможно вратаря Владислав Стоянов първи да играе с нея. Точно поради тази причина ситуацията не е очевидна и остава неясна и по-скоро попада в графата „спиране на обещаваща атака“, което се наказва с жълт картон, какъвто Станислав Тодоров реално показа.

Според запознати от началото на 2016 година официалният консултатнт по съдийските въпроси Марк Бата е изгледал всички мачове, използвайки платформата Gong Play, като се очаква да присъства на мачове на живо идната седмица. Бата е анализирал всяка една спорна ситуация със съдиите и ръководството на Съдийската комисия.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS