Юли и август обикновено са месеците за европейски надежди на родните футболни отбори и началото на А група. Така бе и през 2015-а, но българските тимове няма да помнят с добро този период за изминалата година.

Обзорът на футболната 2015-а на Diema Sport продължава именно с поглед към случилото се през лятото.

Месец юли ще остане в историята с разочароващото представяне на българските клубове в евротурнирите.

Най-големият провал бе с адрес Разград. Шампионът Лудогорец, с нов треньор – Бруно Рибейро, не само не успя да повтори успеха си от 2014-а, но и въпреки активността на трансферния пазар, отпадна още във втория квалификационен кръг на Шампионската лига след две загуби от непретенциозния Милсами.

Пораженията в евротурнирите бяха гарнирани и със загуба от Литекс на старта на А група.

Отборът на Литекс пък не успя да прескочи още първото препятствие в Европа и след две равенства срещу латвийския Йелгава последва раздяла с треньора Красимир Балъков.

Неговото място бе заето от позната фигура – сърбинът Люпко Петрович. “Чувстрам Ловеч като свой дом. Какво значение има договорът, мъжката дума е най-важна“, категоричен бе Петрович при завръщането си.

Съставът на Черно море също приключи рано участието си в Лига Европа, отстъпвайки пред първия си опонент - Динамо Минск.

Берое единствен успя да отстрани съперник - литовския Атлантас, преди да преклони глава пред Брьондби.

Началото на сезон 2015/2016 в българската Агрупа ще запомним освен със слабия старт на Лудогорец и с добрите резултати на един от новаците. Монтана започна сезона с престижно равенство като гост на Берое, а след това разгроми с 6:0 Ботев, което доведе до привличането на треньорския пост пловдивчани на словенеца Ермин Шиляк.

Всъщност в елита бе горещо, но не по-малко интересно оставаше и при едни от бившите му членове – ЦСКА и Локомотив София.

С пристигането на триото Гриша Ганчев, Пламен Марков и Христо Янев, отборът на ЦСКА се подготвяше за старта си във В група участието си в третото ниво на българския футбол – В група. “Червените“ се представиха отлично както в първенството, така и в предварителните кръгове за Купата на България.

Локомотив София също смени своята водеща фигура – на мястото на Николай Гигов дойдоха Кирил Льосков и Петър Касев. Привържениците на „железничарите“ очакваха по-стабилно бъдеще, но надеждите им бързо се сринаха. Така се стигна до създаването на нов Локомотив с ключови фигури Иван Василев и Бойчо Величков.

Обратно в А група пък дойде време за раздяла на португалеца Бруно Рибейро с Лудогорец. На неговото място в Разград дойде Едуард Ераносян, който осигури на тима си лидерската позиция в А група след едва два мача начело.

След едва три двубоя в Ловеч Люпко Петрович напусна Литекс, изтъквайки семейни причини. И дойде редът на румънеца Лауренциу Регекампф.

Междувременно в Левски не прибегнаха към гръмка селекция, а опитаха с привличането на нови спонсори да заложат на изплащане на задълженията си.

Съставът на Пирин пък успя да вземе едва по една точка за всеки от първите си два месеца в елита, а това доведе до раздялата с треньора Неделчо Матушев.

Още подробности за събитията през юли и август в родния футбол ще научите от видео материала на Diema sport.

А какво се случи до края на 2015-а година в българската А група, очаквайте в следващите два дни.