Лудогорец се наложи с минималното 1:0 над Левски в дербито от 21-я кръг на А група, и излезе начело в класирането. "Сините" бяха твърде пасивни в Разград, и се оставиха да бъдат излъгани от опитния тим на шампионите.

Лудогорец размина ЦСКА, въпреки че и двата отбора са с равен брой точки, тъй като има по-добри показатели в преките двубой.

Левски пък ще има да се мъчи до последно, и да чака на други, за да разбере, дали ще играе през пролетта в първата шестица.

Лудогорец е с 44 точки, пред ЦСКА, също с толкова, следват Берое с 37, Литекс и Локо Сф с по 35. Левски все още е шести, с 31 точки, но Ботев тепърва ще играе своя мач от кръга, и е само на точка назад. Черно море също има своите шансове за Топ 6, с 28 точки до момента.

Разградчани действаха много концентрирано, на ръба на агресията, без да се поддават на нерви. Без да блести, Лудогорец изчака своя миг, и през второто време и взе своето.

Левски се сети да играе чак, след като получи гол, и нямаше някакви 100-процентови ситуации пред Владислав Стоянов.

Арбитърът Николай Йорданов имаше късмет, че и двата отбора не искаха да нарушават твърде много феърплея, защото пусна свободна игра, и не изгони на няколко пъти играчи от двата състава.

Лудогорец бе по-убедителния тим през първото полувреме, като успя да отправи няколко опасни удара към вратата на Пламен Илиев.

Левски постепенно прие играта в собственото си поле, но се отбраняваше много концентрирано, а и Илиев вършеше необходимото.

Още в 12-та минута Вандерсон подхвана атака по левия фланг, Ешпиньо пропусна хитро топката към Безяк, който бе на границата на вратарското поле, и Минев самоотвержено се хвърли в краката му. Веско Минев обаче получи и травма, въпреки че доигра полувремето.

Първият половин час от двубоя премина освен в джентълменски тон, и без категорични голови положения пред двете врати. И двата отбора не тръгваха рисковано напред, стараейки се да задържат топката.

Арбитърът подмина едно нарушение на Дяков срещу Аниете точно пред пеналта на Лудогорец, но веднага след това свири идентична ситуация пред наказателното поле на Левски. Така в 32-та минута Ешпиньо изпълни прекия свободен удар, много добре, но Пламен Илиев се разтегна и извади топката преди да влезе в долния десен ъгъл на вратата му.

Левски опитваше да излъже защитата на Лудогорец с тънки пасове към Либан Абди, но всички те бяха пресичани навреме от Моци и компания.

През второто полувреме, Левски стартира с промяна, заради травмата на Минев, като на мястото му се появи Емил Нину.

Лудогорец продължи да изглежда по-добре и след почивката, като атакуваше настойчиво, макар и не особено остро. С изтичащи вече близо 60 минути, домакините станаха малко по-агресивни, и създадоха доста работа за Пламен Илиев. Вратарят на Левски се пропука само веднъж - в 60-та минута, когато не успя да улови една топка от пряк свободен удар, и тя излезе в корнер. Именно от ъгловия удар пък, след центриране на Ешпиньо, Вандерсон със страшна парабола, с глава прати топката точно под напречната греда на Илиев за 1:0.

Лукаш Гикевич се появи веднага като смяна на Стойчо Стоев, и Левски тръгна доста по-офанзивно, след като получи гол.

Първа по-сериозна възможност за Левски обаче се откри чак в 74-та минута, след продължителна атака. Гаджев прати топката към Абди, и той от 15-тина метра шутира в очертанията на вратата, но без да създаде проблеми на Владо Стоянов.

Николай Йорданов пропусна на няколко пъти да вдигне втори жълт картон за Светослав Дяков, а преди това не даде картони и за Роман Безяк, и за Либан Абди, които също можеха да са им втори.

Левски така и не осъществи някакъв масиран натиск в края, за да стигне до изравнително попадение, и си тръгна с празни ръце от Разград.

Лудогорец взе реванш от "сините", за загубата на Герена през есента, и успя да се възползва от грешните стъпки на ЦСКА по пътя към титлата.

Лудогорец - Левски 1:0 (0:0)
голмайстори: 1:0 Вандерсон 61
стадион: "Лудогорец Арена", Разград
главен съдия: Николай Йорданов
жълти картони: Роман Безяк, Светослав Дяков (Лудогорец); Роман Прохазка, Либан Абди и Антонио Аниете (Левски).

Лудогорец: Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Александър Барт, Браян Ангуло, Козмин Моци, Светослав Дяков, Михаил Александров (65-Дани Абало), Христо Златински, Роман Безяк (89-Жуниор Кишада), Вандерсон (77-Абел Анисе) и Фабио Ешпиньо.

Левски: Пламен Илиев, Роман Прохазка, Аймен Белаид, Веселин Минев (46-Емил Нину), Борислав Стойчев, Владимир Гаджев, Антонио Аниете, Стефан Велев (66-Лукаш Гикевич), Валери Домовчийски, Мигел Бедоя и Либан Абди.