Докладната за обявяване на концесия на стадион „Лудогорец Арена“ остава в дневния ред на сесията на Общински съвет-Разград. Това обяви днес кметът на Разград д-р Валентин Василев, който е неин вносител.

По думите му предложението е законосъобразно, ако му посочат фрагменти, противоречащи на закона, той е склонен да преговаря.

На извънредната пресконференция на кмета началник отдел „Общинска собственост“ Иван Ненов обясни, че документацията е била изготвена на 8 септември миналата година. Седемчленна комисия не се съгласила с финансово-икономическите параметри на варненската фирма „Булкарго“ООД“, според която в процедурата не е било предвидено концесионно плащане. Общинарите извършили повторен анализ в тази част и изчислили концесионното възнаграждение от 0,5% от нетните приходи от продажби плюс твърда сума от 6656 лв. Сметките са на база балансовата стойност на стадиона и очакваните приходи – обясни Ненов.

Кметът пък обяви финансовите ангажименти на местната управа от момента, в който стартира проектът „Лудогорец“, само за ДЮШ те са 866 761 лв., за стадиона – 417 250 лв., а околните улици са ремонтирани за 308 858 лв. пак от общинската хазна.

„Решението е на общинските съветници“ – завърши кметът изявлението си, с което обяви, че няма да оттегли докладната.

Междувременно съветниците сами започнаха да обявяват позициите си и взе да се очертава бламиране на решението. Още вчера от „Кауза Разград“ – група от трима съветника обявих, че ще искат отлагане на решението за концесията и нов анализ. Подобна позиция днес обявиха от Реформаторския блок, в която група влизат 6 съветници, които не винаги гласуват единно. Общинският лидер на ДПС д-р Левент Апти категорично обяви, че неговите съпартийци, които също са 6, няма да подкрепят докладната, тъй като не е балансирана и е в ущърб на футболния клуб, а с това и на гражданите на Разград. Общинският председател на БСП, също 6 съветници, Елка Неделчева също категорично  обяви решението да не се подкрепя докладната. Оттеглянето на „Лудогорец“ от града ще повлияе негативно на развитието му, включително в икономически аспект – коментира тя. Така в 33-членния местен парламент остава неизвестна позицията на групата от 11 съветници от ГЕРБ и 1 независима съветничка, бивша от ДПС, тази подкрепа обаче не би позволила приемането на решението за концесия.