Силвано Пранди иска да изпълни договора си като селекционер  на националния отбор по волейбол и да води тима на олимпийската квалификация през януари. Италианецът, който не се прибра с отбора в София след злополучното европейско първенство, говори специално пред екипа на Нова телевизия.

- Изводите след Европейското първенство и отпадането от Словения на 1/8-финал?

- Изиграхме едно европейско под  нивото, което очаквах. Но не защото можехме да достигнем толкова далеч, тъй като ако бяхме победили Словения, отивахме на Русия на четвъртфинал. И щеше да е много трудно. Като цяло, не съм удовлетворен от качеството на играта, която показахме. Определям това европейско като зле изиграно.

- Ще останете ли селекционер и за допълнителната олимпийска квалификация през януари или пътищата между Силвано Пранди и България се разделиха?

- Така, аз съм треньор, който подписа договор  за една година и който изтича през януари. Пътищата ще се разделят, ако от федерацията искат да прекратят преждевременно моя контракт. И имат право на това. От моя гледна точка, ще си изпълня договора.

- Има ли индикации, че пътищата могат да се разделят?

- Не знам нищо по въпроса. След като приключи мачът със Словения, не съм разговарял с никого от шефовете на федерацията и нямам представа за намеренията им. Така че този въпрос не е за мен.

- Тоест, към днешна дата Силвано Пранди остава селекционер на българския отбор?

- Така пише в моя договор. И моето желание е в тази посока.

- Колкото до „зле изиграното” европейско грешките са от гледна точка на подготовката или от селекцията, която направихте?

- Първо, срещнахме отбори, които са по-силни от нас. И второ, убеден съм, че бяхме подготвени по най-добрия начин за европейското. Но искам да подчертая, че за олимпийската квалификация през юли и в началото на август отборът свърши чудесна работа. Но след като не успяхме да се класираме за Олимпийските игри, този отбор позагуби от мотивацията си и  всички ние изпитахме затруднения да продължим да работим все така качествено в тези три седмици преди европейското първенство. По всяка вероятност мотивацията ни не бе особено висока и това ни попречи да тренираме добре.

- Със сигурност щеше да е всичко по-различно, ако онази точка в третия гейм срещу Бразилия бе материализирана. Колко близо остана България от това да се класира за олимпийски игри?

- Относително е, защото една точка не е малко. Една точка е въпрос на разбиране, на качество и не успяхме да я направим. Провалихме сме и не се класирахме. Да, не го направихме за една точка и в това се провалихме. Съжалявам, защото отборът бе в много добро състояние за тази квалификация. Но се провалихме и по всяка вероятност заплатихме от мотивацията ни след това. Заплатихме си разочарованието от неуспешната олимпийска квалификация по време на този турнир. 

- Във Варна срещу Бразилия България изигра почти перфектния мач. След като разочарованието отмине ще се намери ли нов импулс преди тежката допълнителна квалификация, която предстои през януари?

- Мисля, че всеки отбор ще отиде за тази квалификация с необходимата мотивация, в това число и българският отбор ще бъде мотивиран, за да играе добре. Трябва да видим дали ние и останалите тимове ще разполагат с необходимия технически ресурс, за да се спечели този турнир. Това е неизвестната (величина) към този момент и не съм в състояние да кажа от сега дали през януари ще бъдем много силни или не. 

- Продължавате ли да сте все така мотивиран, за да класирате България за олимпийския турнир в Токио?

- Аз свърших моята работа не като професия, но като страст през цялото лято, в продължение на 4 месеца, заедно с отбора, без да губим нито един ден. Работих така, както никога досега в моя живот. Всяка сутрин имахме по три часа разбор с моите колеги от щаба, за да анализираме тренировките и целия видео материал от предишните занимания. Всичко това, за да може отбора да се раздаде максимално. Това направих аз и ще продължа да го правя по този начин винаги.

Въпреки това, резултатите невинаги са според очакванията. Резултатите се дължат на много фактори. Не е достатъчно само да тренираш добре в продължение на 10 дни. Съвкупност от фактори, състезатели, щаб, съперник.

В Монпелие се изправихме срещу много силен съперник в лицето на Франция. Както и срещу много добър отбор като Италия. . Трябва да кажа, че очаквах повече от мача срещу Словения, поне като игра. За съжаление, и в този мач отново загубихме Скримов, който е много важен играч в нашия състав. Загубихме го и в срещата с Бразилия. И по този начин нещо не работеше. А мотивите, заради които нещо не функционира винаги са много. И не мога да ги посоча всички.

- Когато играе националният отбор, всички в България започват да говорят, коментират и не липсваха критики към представянето на тима. Оправдани ли са тези критики?

- Всички онези, които се интересуват от волейбол, имат правото да говорят за този спорт. И имат право да изразяват своето мнение. И е хубаво, че всички се чувстват в състояние да го правят. Това означава, че волейболът е популярен, народен спорт, което е най-важното. Всеки има своето мнение, аз – също. И играчите, които избрах през юли са същите, които бих извикал и утре. И след като мина европейското по всяка вероятност бих направил някои леки корекции. Защото всяко първенство те научава на нещо ново.

България е в деликатен процес на смяна на поколенията. Националният отбор преминава през „преходна фаза” т.е. водещи играчи, които са вече повече от 10 години в състава, започват да намират по-трудно мотивация и трудности да запазват концентрация и високо ниво през целия сезон. Ясно е, че за всички отбори и играчи идва един момент, в който трябва да настъпи промяна. И България е близо до момента, в който трябва да обнови състава си.

Ако можех да направя това, което никой не е в състояние да направи, а именно да предвидя какво ще стане в бъдеще, със сигурност щях да нанеса някои леки корекции в решенията ми. Като цяло, съм доволен от избора, който съм направил в началото на юли. Когато след края на ВНЛ определих състава за олимпийската квалификация и за ЕП.

- Някои от изключените състезатели от отбора като Валентин и Георги Братоеви говориха и коментираха доста в социалните медии, включително, че вие имате „деменция”.

- Не знам за какво става въпрос, но като цяло „деменция” или „амнезия” на италиански означава, че понякога забравяш нещо. Но кой е толкова перфектен, че понякога да не забравя по нещо? Има ли такъв човек някъде по света, който да помни всичко? Не мога да коментирам това. Не знам какво точно е имал предвид. Това, което мога да разбера в случая е, че някои не са доволни от избора, който съм направил. И Георги Братоев е един от заинтересованите.

Георги Братоев бе важен фактор при моя избор за списъка със състава. И по-конкретно при избора ми за титулярен разпределител. Това беше най-важното, когато попълвах списъка за олимпийската квалификация. Трябваше да избера на кого да заложа. И в крайна сметка, се спрях на Георги Сеганов, което може би го е разочаровало.

Физически, Георги Братоев не беше в кондиция да бъде разпределител на този отбор. И това бе видно за всички. Срещнаха ме приятели по света и колеги треньори на други национални отбори, които се чудеха как така съм взел подобен състезател, в толкова слаба физическа форма. Какъвто бе случая с Георги Братоев по време на турнирите от ВНЛ. Всички виждаха, че Георги Братоев е в слаба физическа форма. За което съжалявам. Защото, когато приех предложението да стана селекционер на България, имах в главата си идеята за Георги Братоев като важен състезател за този отбор. Но за да си волейболист, трябва да си добре подготвен атлет.

Аз разсъждавам много и ако имам нужда, се съветвам с хора около мен.

Наясно съм добре с тази история (с братя Братоеви). Който е водил България преди мен, е мой приятел. И знам неща от Пламен, от Алесандро Пироли и от останалите, както и от Камило Плачи. Повечето от тях са ми били асистенти през годините. И познавам много добре отношенията и какво са правили през годините. Както и начина им на мислене. Затова, в определен момент тегля чертата и си вадя заключенията. Така, трябваше да взема решение и съм доволен, че го направих.

Да, ако онази точка срещу Бразилия я бяхме направили и бяхме победили 3:0 Бразилия, всичко щеше да бъде разглеждано от друга, различна гледна точка. Но от друга страна, вече съм толкова зрял и опитен, че да разбера, че постът селекционер на България е достатъчно отговорна позиция. И всеки може да изразява своето мнение и да дава оценки. Нямам намерение да променям главите на хората. За мен, близнаците Братоеви са симпатични, с които съм имал невероятни отношения през годините. И които повиках в националния отбор преди 10 години. И наистина сме имали прекрасни отношения. Мисля, че не съм водил по-добри диалози от тези с играч като Валентин Братоев. Дори да не съм им бил треньор, сме се чували през годините. Засичали сме се във френския шампионат. Или когато беше в Япония. Имали сме много, много контакти и за мен Георги и Валентин Братоеви са двама много симпатични хора. И много добри. В съставянето на списъка сметнах за необходимо да не ги включа, но въпреки това за мен завинаги ще останат като двама изключително симпатични. И ако те имат желание, още утре ще се видя с тях и ще изпием по едно кафе. Или нещо повече, с най-голямо удоволствие. Но ако не желаят, ще бъде тяхно право.

- Вярно ли е, че както Валентин Братоев сподели, че двамата с брат си са научили решението си за изключването от състава не лично от вас, а от трети лица?

Аз избрах следния начин на процедиране през лятото.  А именно да повикам необходимите състезатели за турнира, който ни предстоеше. И на никого да не давам обяснение, защо не са повикани. Един селекционер „вика, праща повиквателни”, а не „изключва” състезатели. И аз не съм изключил Валентин Братоев, не съм изключил Георги Братоев. Оставих ги извън състава, така както съм направил със стотици български играчи. И не е необходимо да давам обяснение. Сметнал съм за правилно да повикам Сеганов, Добри Димитров. Подчертавам „повиквам”. А не „изключване”. Не съм изключил Чоно Пенчев и не съм му давал обяснения защо е извън състава. Не съм длъжен да правя подобни обяснения на никого. Да, те са важни играчи, но моите мотиви са от техническа гледна точка. И на базата на тези мотиви викам едни за сметка на други. Не съм повикал Ники Николов, защото поканих други, като Грозданов, Йосифов, Тодоров. Имам моите мотиви за този избор, но не е основното нещо да се обясняваш на всеки, останал извън състава и да търсиш какво да им казваш. Ако започна да правя подобни неща, съм загубен.

Роберто Манчини, селекционерът на националния отбор по футбол на Италия, не дава обяснения на онези, които не вика в състава. Кани състезатели за даден мач. И точка. Тези, които не са в списъка, просто ги няма. И не трябва да им се обяснява защо. Да, понякога не е приятно защо някой не е повикан за сметка на друг. Но фактът е, че не съм ги извикал и не мисля, че трябваше да им се обадя по телефона да им обяснявам защо. Не мисля, че трябва да им звънна и да им кажа: Няма да те повикам.  Поканих играчите, които съм преценил за необходимо. Останалите, които не съм – да си намерят обяснение за себе си.

 Обяснение съм предоставил във федерацията, защото от там ми го поискаха. Това бе в началото на юли, когато обявих състава и 6-7 човека от федерацията сред които генералния секретар и няколко от важните членове на УС, се поинтересуваха от решението ми. Те ме попитаха за обяснение и аз им изложих моите възгледи. Но не съм длъжен да се обяснявам публично.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.