Капитанът на България Владимир Николов и още двама национали продължават участието си във втория по сила клубен турнир на Европа – за Купата на CEV.

След като в неделя загуби финала за Купата на Италия, диагоналът ни заедно с Кунео победи френския Туркоан с 3:0 гейма (25:23, 25:19, 25:20) пред 2407 зрители. Това бе среща реванш от четвъртфиналите за Купата на Европейската волейболна конфедерация, а в първата като гост италианците биха с 3:1 и сега Кунео отива в т.нар. Чалъндж Рунд.

Късмет да продължат в решителната фаза за Купата на CEV имаха Андрей Жеков и Боян Йорданов. Техният клуб Патра загуби от сънародника Ираклис с 1:3 гейма (13:25, 17:25, 25:22, 17:25). Но след като в първия четвъртфинал Патра би с 3:1, се стигна до изиграването на „златен” гейм, в който Боян, Андрей и компания се наложиха с 15:11 точки. Така Патра спря пътя на бившия тим на Пламен Константинов и финалист в Шампионската лига от миналата година. Разпределителят ни завърши с 1 точка, а диагоналът – с 10, за да продължи Патра напред в турнира.

След мача треньорът на Патра Джордж Христопулос заяви: „В началото подкрепата на феновете на Ираклис не ни позволи за играем както можем, но след това намерихме ритъма си. Останахме спокойни, показахме характер и спечелихме „златния” гейм. Поздравления за моите играчи, но аз искам да изразя моето съжаление за случилото се след края на мача и наистина немислимо е да се случи подобно нещо в един мач по волейбол”.

В Чалъндж Рунда отиват и третите тимове от Шампионската лига, продължават още руския Искра Одинцово и полския Кеджержин Кожле, след като елиминираха съответно Честохова (Полша) и Араш Измир (Турция).

В края на февруари и началото на март предстоят битките в Топ 8, като Владимир Николов и Кунео ще имат сблъсък с испанския Кай Теруел. Христо Златанов и Копра Пиаченца пък ще спори с Кожле, съперникът на ЦСКА в групите на Шампионската лига Тур от Франция ще се изправи срещу Честохова, Патра на Боян и Андрей ще трябва да надвие и белгийския Нолико, за да отиде във финалите на европейския турнир.