Един от най-авторитетните треньори в света на тениса, Робърт Лансдорп, почина на 85-годишна възраст. Новината бе съобщена от журналиста Джон Вертхайм, работещ за Tennis Channel, в социалната мрежа X.

Лансдорп е оставил значима следа в тениса, тренирайки множество легенди, включително Пийт Сампрас, Мария Шарапова, Линдзи Дейвънпорт и Трейси Остин – всички от които са били номер 1 в света и многократни шампиони от Шлема. Трима от тях са в Международната зала на славата, докато Шарапова е на път да се присъедини към тях.

Освен тези велики играчи, Лансдорп е бил ментор и на други съществени имена в тениса, като Джон Остин, Анастасия Мискина и Мари Джо Фернандес. Неговият тренерски стил акцентира на силни и плоски удари с добра дълбочина и темпо, което е оставило трайни следи в играта.

Трейси Остин описва Лансдорп като "най-добрия треньор, който преподава удари в историята на играта", а Шарапова в автобиографията си отбелязва лаконично: "В цялото това мъчение имаше смисъл". Линдзи Дейвънпорт го нарича "втори баща" и споделя, че са били изключително близки, докато Пийт Сампрас добавя, че "Робърт го е научил да удря правилно".

Лансдорп остава запомнен не само с методите си на обучение, но и с неизменната си роля в развитието на някои от най-големите звезди в тениса.