Един от тенисистите, който изпита върховната сладост да триумфира на DIEM XTRA Sofia Open миналата седмица, сега ще запише със сигурност името си в историята. Това е шампионът на двойки от "Арена Армеец" Робин Хаасе, който е последното препятствие пред Роджър Федерер пред завръщането му на върха в световната ранглиста. 

Холандецът стигна до четвъртфиналите на сингъл в Ротердам и ще срещне там великия Маестро. Ако загуби, ще влезе в историята като човекът, срещу когото швейцарецът е успял да се върне на върха и да стане най-възрастният №1 в историята. Ако бие пък, ще стане човекът, спрял Федерер към това постижение. 

Хаасе стигна до този исторически мач след победа над младия си сънародник Талон Грикспоор. За малко повече от час той се справи със съпротивата на 259-ия в света с 6:4, 6:0 и ще излезе в петък вечер на корта срещу живата легенда на тениса. 

Интрига в сблъсъка на "лалетата" имаше само в първия сет, при това само в началото му. Младият Грикспоор дори взе пробив, за да поведе с 2:0, но веднага загуби тази преднина на свой сервис в следващия гейм. 

В крайна сметка резултатът вървеше гейм за гейм до 4:4, когато Хаасе успя да пробие за втори път в сета и след това да затвърди пробива си и в крайна сметка след 6:4 да дръпне с 1:0 в частите, реализирайки чак третия си сетбол. 

Това развитие явно разби психиката на Грикспоор. Особено и след като загуби първия гейм на втория сет, в който спаси два брейкбола, но се пропука на третия. От там нататък той спечели само една точка до края на мача и логично падна с 0:6 и съответно с 0:2 сета. 

Така, въпреки че отстрани Стан Вавринка в първия кръг, младокът не успя да си осигури среща с другия именит швейцарец на четвъртфиналите. Освен Федерер пък в тази част на схемата не остана друг поставен тенисист.