Григор Димитров постигна втора победа в Ротердам и вече е част от топ 8 на турнира от категория АТР 500 в холандския град! Като един доказан тенисист Григор преодоля много тежкото препятствие, наречено Филип Краинович, и успя да спечели мача в два сета – 7:6(4), 7:5.

По този начин българинът стигна четвъртфиналите, където негов съперник ще бъде руснакът Андрей Рубльов.

Нов следобеден мач за Гришо в Ротердам

Двубоят срещу Краинович бе много сериозно изпитание пред българина, който обаче показа класата, отговаряща на петото му място в ранглистата. През целия двубой Краинович бе много агресивен, постоянно играеше навътре в корта и поставяше много трудни задачи пред съперника си. Бекхендът по правата носеше много уинъри на сърбина, а много му помогна и високият процент на първи сервис.

Както и в мача срещу Сугита в първия кръг, Григор отново демонстрира прекрасна психическа устойчивост, не се притесни от агресията на съперника като в същото време печелеше сервис геймовете си. В моментите, в които съперникът стигаше до равенства и точки за пробив, Димитров вкарваше в действие перфектни сервиси, което му помогна много да отрази и четирите шанса за пробив пред съперника. В същото време Димитров внимателно изчакваше своя момент и го получи и в двата сета.

В първата част той дойде в тайбрека, в който при 5:4 Краинович се пропука с двойна грешка и сбъркан форхенд. Във втория сет пък Григор отново печелеше с много усилия сервис геймовете си, а при 5:5 успя да нанесе първия и единствен изобщо пробив в мача, след което на своя начален удар затвори комфортно двубоя.

Така Димитров повтори постижението си от 2017-а, когато отново стигна до четвъртфинал. В петък срещу Рубльов №5 в света ще се опита за втори път да достигне полуфиналите в Ротердам.

В досегашните си два мача българинът и руснакът си поделиха по един успех. Рубльов изненадващо победи в три сета на US Open, а Гришо се реваншира с успех в четири в третия кръг на Аустрелиън Оупън преди по-малко от месец.

Григор: Отново търся своя ритъм на корта

Ето как се разви двубоят
 
Втори сет 7:5
 
7:5 Гейм, сет и мач Димитров! Българинът няма трудности да затвори двубоя с гейм на 15!

6:5 Пробив! Първи брейк в мача, който идва е идеалния момент! След минаващ от бекхенд и грешка на съперника от форхенд се стигна до 0:40. Краинович отрази два шанса, но при третия пробивът е факт!

5:5 Григор отново показа класа във важния момент. След грешка от бекхенд се стигна до 15:40, но сервисът отново заработи и българинът си осигури няколко безпроблемни точки.

5:4 След грешки на Краинович се стигна до 40:40, но сърбинът си спечели гейма и Григор ще сервира за оставане в сета.
 
4:4 След ретур уинър сърбинът стигна до 40:40 в подаването на Димитров, който обаче отново успява да разчита на хубав сервис в трудния момент.
 
3:4 Григор стигна до 30:30, но Краинович отново е солиден до края.
 
3:3 И Димитров е солиден и взима гейма на 15.
 
2:3 Сърбинът печели гейм на 15 и отново е напред в резултата.
 
2:2 Двамата си разменят по още един сервис гейм
 
1:1 И първият сервис гейм на Димитров не е лесен. След сгрешен форхенд се стигна до 0:30. Два хубави сервиса доведоха нещата до 30:30, а в следващото разиграване и Краинович помогна с грешка при волето на мрежата.
 
0:1 Краинович бе разколебан в началото на втората част, което доведе до първи шанс за пробив пред Григор в целия мач. Само че сърбинът се събра в тежкия момент и печели гейма.

Първи сет 7:6(4)

7:6(4) Сет за Димитров! Тежкият сет приключва благополучно за българина след труден тайбрек. В него Краинович играеше отлично и до 5:4 за Димитров сервиращите печелеха подаванията си. Именно в този момент обаче сърбинът направи първата си двойна грешка, а след това още първият сетбол бе реализиран след грешка от форхенд за Краинович.

6:6 За първи път в мача Григор стигна до равенство в гейма на съперника. След 15:30 обаче Краинович сервира много качествено. С ефектен форхенд от трудна позиция Григор стигна до равенство, но сърбинът заслужено си осигури тайбрек.

6:5 И българинът този път няма проблеми на сервис. Завършва гейма на 15 с петия си ас в мача и отново Краинович сервира за оставане в сета.

5:5 Григор имаше своите шансове, но сърбинът отново действа прецизно, гейм на 15.

5:4 Втори гейм, в който Григор трябваше да се справя от трудна ситуацията. При 40:15 последва грешка от бекхенд и двойна грешка за 40:40. Краинович отново действа агресивно и излезе на мрежата след ретура, но волето му бе сгрешено. Стигна се до ново равенство, а след ас и красиво драйв воле Димитров постави съперника в ситуация да сервира за оставане в сета.

4:4 С две много качествени и успешни разигравания Димитров стигна до 30:30, но отново агресията и смелите излизания на Краинович му помагат.

4:3 Първи гейм на 0 за Димитров, който на свой ред демонстрира качествени печеливши удари и агресия в играта си.

3:3 Краинович отново печели комфортен гейм на 15.

3:2 Много труден гейм, в който Димитров спаси четири точки за пробив! Първите две дойдоха след негова грешка от бекхенд и атака на Краинович от ретура, довели до 15:40. С хубав първи сервис, след което и дълго разиграване, Григор стигна до равенство. В последствие още на два пъти сърбинът имаше брейкбол, но в тези моменти първият сервис помагаше на Димитров, а накрая две класни разигравания му донесоха успеха.

2:2 Сърбинът е още по-категоричен, солидни сервиси и гейм на 0.

2:1 Краинович стигна до 30:30, но след това Григор се справи отлично и  печели подаването си.

1:1 Бързи геймове на 15 за сервиращите за старт на мача.