Роджър Федерер направи втората от трите крачки в Ротердам, които са му необходими, за да се превърне в най-възрастния №1 в света в историята на АТР.

В мач от втория кръг на турнира в холандския град Федерер постигна труден успех със 7:6(8), 7:5 над германеца Филип Колшрайбер.

За разлика от първия си двубой срещу Рубен Бемелманс, завършил 6:1, 6:2 за под един час игра, във втория си двубой в „Ахой Арена” Маестрото имаше значително по-големи проблеми. Те се дължаха на много стабилната игра на германеца и на малко повишения брой на непредизвикани грешки от ракетата на Федерер.

Той обаче действаше много солидно на собствен сервис като в целия мач не даде на съперника нито един шанс за пробив. В същото време в решителните моменти ФедЕкс показа нагледно разликата между двамата и успяваше да се наложи.

Колшрайбер със сигурност може да съжалява много за развитието на първия сет. В него той отрази сетбол при 5:6, а след това в тайбрека поведе с 6:4 и имаше два сетбола. Само че Федерер ги отрази, а малко по-късно спечели частта след 10:8.

Във втория сет германецът отрази три брейкбола в третия гейм и сякаш сетът отново отиваше към тайбрек. Само че при 5:5 Колшрайбер се пропука и направи първите си две двойни грешки в мача като втората от тях доведе и до единствения пробив в двубоя. След него Маестрото с лекота спечели подаването си, а с това и мача.

Така само един мач дели Федерер от това на 36 години да се превърне в най-възрастния №1. За целта в петък вечер швейцарецът ще трябва да победи холандец – победителя от мача между Робин Хаасе и Талон Грикспоор.