Испанецът Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис. Водачът в схемата се справи без особени проблеми със сънародника си Фелисиано Лопес с 6:3, 6:4, 6:4 за малко повече от два часа.

Надал, който търси първи финал в кариерата си на "Флашинг Медуос", стартира отлично мача и набързо поведе с 3:0, което се оказа достатъчно за спечелването на първия сет. Във втората част той реализира решаващ пробив в петия гейм, а в третия сет проби за 5:4, след което затвори мача при собственото си подаване.

Лопес, който не успя да пробие сервиса на съперника си нито веднъж от четири възможности, допусна цели 41 непредизвикани грешки срещу 14 на Надал.

Номер 1 в света ще играе срещу сънародника си Фернандо Вердаско на четвъртфиналите.

Осмият в схемата Вердаско обърна друг испанец Давид Ферер с 5:7, 6:7(8), 6:3, 6:3, 7:6(4). Двубоят продължи 4:23 часа, а Вердаско пласира 73 печеливши удара срещу 38 на съперника си.

Ферер, който игра по-прецизно и направи само 49 непредизвикани грешки срещу 89 на Вердаско, изглеждаше по-близо до успеха в решаващия пети сет. Той пропиля аванс от 4:2 гейма, а в тайбрека поведе с 4:1 точки, но загуби следващите шест разигравания, а с това и мача.

"Мачът беше изключително труден. След като допуснах изоставане от 0:2 сета, направих обрата на кариерата ни досега. След петсетов трилър номер 25 Станислас Вавринка (Швейцария) достигна за първи път в кариерата си до четвъртфиналите за турнир от Големия шлем.

Той отстрани последната надежда на домакините в мъжката схема Сам Куири (САЩ) с 7:6(9), 6:7(5), 7:5, 4:6, 6:4 след почти четири часа и половина на корта.

Вавринка можеше да реши мача и в три сета, но пропиля пробив аванс и четири сетбола в края на втората част, която загуби с тайбрек.

Швейцарецът все пак стигна до крайната победа с пробив в десетия гейм на петия сет.

"За първи път съм на четвъртфинал, и това ме прави много щастлив. Този успех е много важен за моята кариера. Мисля, че той беше поуморен в края и това ми помогна", коментира Вавринка, цитиран от БТА.

Той ще играе срещу руснака Михаил Южний за място на полуфиналите.

Номер 12 Южний доминираше срещу Томи Робредо (Испания) при победата със 7:5, 6:2, 4:6, 6:4 за малко повече от три часа.

28-годишният руснак допусна само един пробив в мача и направи 50 печеливши удара, за да запише най-доброто си представяне в Ню Йорк след полуфинала през 2006 година.