Феновете на тениса видяха как днес беше написана част от историята на този аристократичен спорт. Смятаният за може би най-великия тенисист на всички времена Роджър Федерер спечели своята юбилейна титла №100 в кариерата, триумфирайки в надпреварата в Дубай. 

37-годишният швейцарец се справи на финала срещу гърка Стефанос Циципас, с когото имаше да урежда сметки от началото на годината. Младокът го победи на Аустрелиън Оупън и го лиши от възможността да се бори за 21-а титла от Големия шлем. Но Маестрото си отмъсти в дубайската жега. 

Той взе мача с 6:4, 6:4, за да запише за пореден път името си в историята. Той стана едва вторият тенисист с минимум 100 трофея в Оупън-ерата. Единственият друг е Джими Конърс, който има 109 титли и изглежда недостижим на върха на тази класация. 

Иначе мачът започна великолепно за Федерер. За разлика от мача между двамата в Мелбърн, когато той стигаше с лекота до точки за пробив, но не реализира нито една, сега той наниза още първия си брейкпойнт, който дойде още в първия гейм на мача. 

Този пробив аванс се задържа до самия край и при 5:4 Маестрото сервираше за сета. Той дръпна с 40:0, но пропиля и трите си сетбола, за да даде на свой ред две възможности за връщане на пробива на Циципас. Той обаче не се възползва от тях, а при четвъртия си сетбол швейцарецът беше безпогрешен и затвори сета при 6:4 в своя полза. 

Втората част вървеше равностойно и без дори възможност за пробив до самия си край. В деветия гейм на частта гъркът се пропука за първи път, даде първия и единствен брейкбол във втория сет и Федерер без забавяне го реализира, за да дръпне с 5:4. После с лекота затвори сета и мача на свой сервис за феноменалната титла №100.

От следващата седмица ще имаме радостта да наблюдаваме Маестрото на един от любимите му турнири от сериите Мастърс в Индиън Уелс, където също ще се бори за титлата, но там конкуренцията ще е далеч по-сериозна от тази в Дубай.