На първо четене няма много общо между Роджър Федерер и Алиша Кийс освен че и двамата са много популярни и успешни в областите си. Швейцарецът е най-титулуваният тенисист в историята, а Кийс е сред най-големите звезди на музикалната сцена.

Но според самия Федерер общото е много, защото и двамата забавляват хората. Маестрото не пее и не танцува, но също пълни стадиони и публиката го обожава. Той призна, че се е замислил за сходствата, когато е наблюдавал концерта на Кийс по време на джаз фестивала в Дубай.

"Видях как тя се наслаждава да свири на пиано за 12 хиляди души. Хората са купили скъпи билети и тя се опитваше да им даде стойност за парите им. Аз опитвам да правя същото, да забавлявам хората", сподели Федерер.

Роджър Федерер и Алиша Кийс

източник: Gulliver/GettyImages

Швейцарецът действително получава от тенис феновете любов, която трудно може да бъде сравнена. Билетите за турнирите, в които участва се разпродават за часове и той осъзнава отговорността си пред хората.

"Виждаш опашките за билети и цялата любов и страст на феновете. Кара те да осъзнаеш, че може би си повече от тенисист - артист и посланик на играта, която харесваш."

"Правя каквото мога, за да вдъхновя хората като ги ръкостискаш при срещите ни или казвам нещо в интервю. Искам хората да знаят, че давам 100% на публиката и не правя нищо наполовина, така че да искат да се върнат отново на тенис корта."

И точно като Кийс, при швейцареца няма звездомания и огромен антураж. Хората, които пътуват с него, са семейството му и двамата треньори Иван Любичич и Северин Люти.

"В миналото са ми казвали, че съм прекалено мил, за да съм успешен, но мисля, че аз успявам да бъда и двете като уважавам хората. Трябва да знаеш, че си в такава привилегирована позиция. Не мога да се отблагодаря достатъчно на моите фенове. Толкова много от тях са докоснали живота ми."