Седемкратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) се класира за финала на турнира по тенис в Дубай с награден фонд 2.7 милиона долара.

Номер 2 в схемата Федерер разгроми на полуфиналите шестия поставен Борна Чорич (Хърватия) с 6:2, 6:2 за 67 минути и се доближи до осмата си титла от турнира и номер 100 в кариерата си.

В спор за трофея утре швейцарецът ще играе срещу номер 2 в схемата Стефанос Циципас (Гърция), който стигна до обрат срещу Гаел Монфис (Франция) - 4:6, 7:6(4), 7:6(4) след три часа игра.

20-годишният Циципас поведе с 3:0 в първия сет, но загуби пет поредни гейма, след това и първата част. Монфис пропиля аванс от 3:1 във втория сет, след което загуби тайбрека с 4:7. В третия сет се игра без пробиви, а Циципас спечели тайбрека със 7:4 и стигна до успеха.

След този успех Стефанос Циципас си осигури място в топ 10 на световната ранглиста за първи път в кариерата си. 

Гръцкият тенисист има една победа в една среща срещу Федерер - през януари тази година в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия. Преди това швейцарецът спечели на "Хопмън Къп" в два сета, като финалът в Дубай ще бъде третият мач между двамата.