Роджър Федерер е на един мач от влизането в историята с поредното феноменално постижение. Победа във финала в Дубай в неделния следобед ще донесе титла №100 в кариерата на Маестрото, който би се превърнал в едва втория тенисист с трицифрен брой трофеи на ниво АТР. Повече от него има само рекордьорът Джими Конърс със 109.

За Федерер това е четвърти турнир и първи финал, след като през октомври в родния си Базел стигна до титла №99.

На пътя към юбилейната титла обаче стои един от най-големите таланти в тениса - Стефанос Циципас. Началото на сезона за гърка е феноменално като с доброто си представяне в Дубай той вече си осигури изпълняването на една от основните си цели за сезона, да влезе в топ 10. Това ще се случи в понеделник, но със сигурност Циципас има амбиции и за първи трофей от турнир от категория АТР 500.

Двубоят е още по-интересен и поради факта, че в четвъртия кръг на Аустрелиън Оупън именно Циципас сензационно отстрани Федерер.

"Може би (има) малко (елемент на реванш за финала б.р.)", призна Федерер. "Бях ужасно разочарован и нещастен, че пропуснах толкова много шансове за пробив."

Във въпросния злополучен мач за него Федерер не успя да реализира нито един от 12-те си възможности за пробив. "Този мач боли по много начини. Но е част от играта. Той се справи много добре, за да се измъкне от тези коварни ситуации."

Циципас е в серия от 8 поредни победи, след като спечели турнира в Марсилия през миналата седмица. Той е и напълно наясно колко сериозен е залогът за Федерер.

"Сигурен съм, че ще бъде мотивиран. Не е лесно. Не е лесно и за двама ни. Той иска да ме победи, за него онази загуба беше нещо голямо. Сигурен съм, че ще излезе на корта много надъхан, искащ реванш от мен. Определено го очаквам."

И за двамата достигането до финала не бе лесно. Федерер загуби сет в първите си два мача, а Циципас игра решителна част в три от четирите си двубоя.

А швейцарецът е наясно с класата на съперника си. "Той го прави по своя начин. Това не е класическият еднотипен начин. Той има много начини да се справя. Това го прави труден за игра, труден за побеждаване. Той ми показа на Аустрелиън Оупън колко труден е. Надявам се да играя добре. Още сме далеч (от стоте титли б.р.). Просто опитвам да се фокусирам и да играя добър тенис."

Това ще бъде втори мач между двамата, но Федерер не крие, че харесва много играта на гръцкия талант. "Това, което харесвал (в Стефанос) е как успява да поеме топката рано постоянно. С този сервис, взима топката рано и излеза на мрежата. Прави го постоянно. Освен това на бекхенд има повече въздух, което му дава по-голяма цел. За голям човек се движи добре. В днешно време всички големи момчета се движат добре. Не знам как го правят. Хубаво е да видя всички качества, които има. Той има различни начини да печели точките, което го прави труден съперник."

Федерер е на прага на историята, но Циципас е решен отново да го разочарова и да спечели най-голямата титла в кариерата си. Ще успее ли? Отговорът ще научим в 17 часа по MAX Sport 1.