Всяка сутрин един и същ ритуал.
 
Чък се готви за работа. Ще следи за охраната на едно от най-престижните спортни събития във Франция - Ролан Гарос.  Чък не прилича на обикновен пазач. Има криле и оперение в камуфлажни цветове. 
 
Соколът работи на тенис турнира от осем години и има специална задача - да плаши и гони десетките гълъби, които прелитат над спортното съоръжение.
 
Точно в 6 часа, работният му ден започва. След обилна закуска пернатата охрана циркулира над всеки корт в продължение на 45 минути. 
 
Като Чък на Ролан Гарос се трудят още две грабливи птици - соколиците Язи и Тара.

Кой охранява Ролан Гарос?

източник: Петя Желева

Всеки има своя запазена територия, която познава, а смени на работното място се правят рядко.
 
Летящите пазачи са притежание на Людовик Вершатц. Мъжът и съпругата му са професионални дресьори на соколи от 38 години. Живеят и пътуват навсякъде със своите птици.
 
“Обожавам соколите. Те са моят живот. Прекарвам повече време с тях отколкото с жена ми. Тя не е особено щастлива от този факт, но го приема”, споделя пред NOVA Людовик.
 
Преди осем години Ролан Гарос наема семейството соколари по успешния пример на други два турнира от Големия шлем - Уимбълдън и Откритото първенство на Австралия по тенис.
 
“Чък е единственият мъжкар в отбора. Срамува се пред непознати, но на терен няма равен. Затова сме му поверили централния корт “Филип Шатрие”. Нарекох го на Чък Норис, защото той е винаги там, където не го очакваш”, - разказва с усмивка дресьорът. 

Кой охранява Ролан Гарос?

източник: Петя Желева

Целите пред пернатия патрул са ясни - прогонване на прелитащите над кортовете гълъби, които често стават причина за прекъсване на мачове, и запазване на добра хигиена в тенис комплекса.
 
“В началото, когато започнахме да работим на Ролан Гарос, тук живееха целогодишно около 250 гълъба. След 8 години работа техният брой намаля до 30. Знаят, че нашите соколи са тук и не смеят да приближават. Целта ни не е да нараним птиците, а просто да им покажем, че мястото им не е тук”- разказва още Людовик и добавя, че работата е деликатна заради естеството на хранене на хищните птици, които инстинктивно нападат гълъбите.

Кой охранява Ролан Гарос?

източник: Петя Желева

Кой охранява Ролан Гарос?

източник: Петя Желева

 
След края на четирите седмици работа на Ролан Гарос семейство Вершатц поема към друга дестинация в Европа. Соколарите са търсени като помощна сила не само на спортни събития. 
 
 
Кореспондент: Петя Желева