Наоми Осака е новата кралица на US Open! 20-годишната японка победи Серина Уилямс с 6:2, 6:4 в един от най-драматичните финали, които Ню Йорк и изобщо Големия шлем помнят.

Причината е огромен скандал между Серина и съдията на стола Карлос Рамос, който в крайна сметка дори даде служебен гейм в полза на Осака, след като американката го нарече "крадец" и настоя за извинение.

Уилямс получи предупреждение за получаване на треньорски указания, виждайки жестове от Патрик Муратоглу към нея. Серина обаче реагира бясно и настоя, че никога не лъже, макар и след това самият Муратоглу да призна, че е давал указания.

При 3:2 във втория сет Уилямс получи още едно предупреждение за чупене на ракета, което значеше, че следващият гейм започна от 15:0 за Осака.

Американката обаче продължи да крещи на Рамос, нарече го "лъжец" и "крадец", а публиката превърна шума в огромно освиркване в подкрепа на Серина.

При 4:3 нейният гняв продължи и в крайна сметка Рамос ѝ наложи наказание от служебен гейм в полза на японката. Така Осака остана само на гейм от победата в двубоя.

За съжаление всичко това засенчи невероятния успех на 20-годишното момиче, чиято голяма мечта бе да играе финал от Големия шлем срещу своя идол Серина.

Въпреки сцената, въпреки съперничката и въпреки враждебно настроената публика, Осака изигра великолепен двубой и напълно си заслужи успеха и първа титла от Големия шлем.

Агресивният стил на игра на японката, до голяма степен вдъхновен от самата Уилямс, доведе до 13 непредизвикани грешки в първия сет. В него Серина имаше и много нисък процент на вкаран първи сервис (38%) и всичко това доведе до два пробива за 2:1 и 4:1. При 5:2 родената в град Осака тенисистка сложи край на първия сет.

Серина нанесе ранен удар във втората част за 3:1, но последва рибрейк, а след това, може би и повлияна от спора със съдията, Уилямс допусна нов брейк за 3:4. Служебният гейм направи резултата 5:3 за Осака, Уилямс взе подаването си на 0, но след това пък японката хладнокръвно стигна до огромния успех.

Карлос Рамос напусна корта с охрана и не участва в церемонията по награждаването както е по традиция. Серина пък въпреки разочарованието, призова феновете да спрат освиркването и да дадат заслуженото на Осака.