Стан Вавринка предложи един от най-добрите си мачове на зрителите и напомни за шампионското си представяне в Мелбърн преди 6 години. Швейцарецът отстрани Даниил Медведев след над четири часа и пет сета битка на Rod Laver Arena. Световният №15 надделя над финалиста от US Open 2019 след 6:2 2:6 4:6 7:6(2) 6:2 и за пети път ще играе на 1/4-финал на Australian Open.

Двамата дадоха най-добро от себе си в страхотен мач на много високо ниво, изпълнен със спиращи дъха разигравания и първокачествен тенис.

До момента най-добрият руснак и втората ракета на Швейцария бяха изиграли два мача – на US Open миналата година и на Уимбълдън през 2017 Медведев се надделя в четири сета. Днес обаче всичко бе на страната на Стан и той ще се изправи на 1/4-финалите срещу Александър Зверев или Андрей Рубльов.

Вавринка започна на много високо ниво и в първия сет вкара 85% първи сервис, печелейки 82% от възможните разигравания в тези случаи. Допусна и много по-малко непредизвикани грешки от руснака, не се изправи пред нито един брейкбол и логичното се случи.

Стан проби за 3:1 и макар по-късно да пропусна две точки за пробив в следващото подаване на опонента, затвори сета от посрещане с гейм на нула и 6-2.

След почивката нещата сякаш се обърнаха – Медведев започна да сервира много по-солидно и взе 13 от 14 възможни разигравания на първи начален удар, при над 70% успеваемост. Допусна само две непредизвикани грешки срещу цели 13 за шампиона от 2014 година.

Световният №4 пое контрол, проби на два пъти, не се изправи пред брейкбол и върна паритета след 6-2.

Третият сет бе изключително равностоен и малките детайли решиха той да отиде на сметката на Медведев. Руснакът поддържаше високото ниво в подаванията си, а от посрещане му беше нужен само един силен гейм – седмият. Тогава реализира важен пробив и впоследствие затвори частта с 6:4, за да остане на сет от 1/4-финала.

Швейцарецът обаче отново вдигна представянето си. Форхендът и бекхендът му заработиха на страхотно равнище и в повечето случаи караше Медведев да се защитава в дългите разигравания.

Носителят на 3 титли от Големия Шлем пропусна възможност за пробив още в четвъртия гейм, но в последвалия тайбрек поведе с 3-0. Солиден сервис, лимитиране на грешките и чувство на мрежата – всичко това фигурираше в играта на Вавринка, който вкара мача в пети решителен сет след 7:6(2).

Там Вавринка полетя и изстреля два бекхенда, които му осигуриха пробив още в първото подаване на световния №4. При 1:2 обаче Медведев поведе с 40-0 и притисна съперника до стената. Вавринка отговори подобаващо – с перфектен бекхенд по правата и солиден начален удар, и поведе с 3:1.

Стан удържа още един щурм на руснака, а при 4:2 стигна до два „скрити“ мачбола след малко помощ от мрежата. Последваха два аса на финалиста от US Open и на първо време се измъкна. После обаче швейцарецът се задържа в гейма и размина опонента по диагонала от форхенд, за да застане на сервис за победата в мача.

Там той не срещна трудности и затвори двубоя с 6:2, с което за пети път се класира на 1/4-финалите в Мелбърн.