Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова записа първата си победа в основната схема на турнир от Големия шлем. Тя надделя над чехкинята Тереза Смиткова за 80 минути на корта след 7:6, 6:1. 

Успехът за българката носи и още по-голяма награда за нея. Тя ще се изправи срещу седемкратната победителка в Ол Инглънд Клъб и носителка на 23 титли от Големия шлем Серина Уилямс във втория кръг. 

Американката, която е поставена под номер 25 в схемата, въпреки че е 181-а в света, се справи с холандката Аранча Рус за час и половина и 7:5, 6:3, за да се класира за втория кръг в Лондон. 

Колкото до Томова, тя имаше проблеми срещу по-нискокласираната от нея чехкиня само в първия сет. В него развръзката беше наистина драматична. Томова изпусна брейкбол още в първия гейм, но стигна до пробива за 3:2, след което го и затвърди, спасявайки на свой ред две възможности за пробив на съперничката. 

Българката водеше с 5:4 и сервираше за сета, но допусна пробив, преди това пропилявайки и сетбол. Томова обаче реализира нов пробив за 6:5 и после пак се провали в затварянето на сета на свой сервис. В крайна сметка се стигна до тайбрек. 

В него родната тенисистка поведе с 5:0, след което допусна Смиткова да намали до 3:5. Но този път нашето момиче не допусна колебания, реализира следващите две точки и след 7:3 в дългия гейм, поведе с 1:0 в сетовете. 

Във втората част Томова мина като ураган през чехкинята. Тя реализира два пробива, за да дръпне с 5:0, после даде един гейм на съперничката, колкото да запише актив и на свой сервис затвори мача при 6:1 във втория сет. Така съвсем заслужено българката си осигури мач със Серина Уилямс.