Четири пъти в предишните години Виктория Томова беше в последния кръг на квалификациите на турнирите от Големия шлем и така и не успяваше да премине тази фаза. В три от тези четири случая загубата идваше в решителен трети сет.

При петия опит това също изглеждаше възможно. Вики сервираше за мача при 5:4 във втория сет, когато бе пробита. Този път обаче ракета №1 на България бе решена да стигне по директния начин до основната схема и успя.

"Това бе психическа бариера пред мен. Много съм щастлива, че останах спокойна в третия сет и успях да спечеля и да бъда спокойна във важните точки. Не мога да повярвам", заяви Томова пред сайта на Уимбълдън.

"Бях много мотивирана, защото бях загубила четирите ми предишни мача на този етап и не исках да загубя отново, затова бях нервна. Мисля, че в края не мислех за това и нещата се получиха."

Единственото участие на Томова в основната схема от Големия шлем до този момент бе на Аустрелиън Оупън, където обаче игра като "щастлива губеща":

"Не исках да влизам по този начин този път. Беше голямо напрежение. Не можех да повярвам, от шест момичета изтеглиха моето име. Не исках да съм на същото място отново, исках да си гарантирам за първи път да бъда в основната схема и съм много щастлива, че се случи на Уимбълдън, защото това е любимият ми турнир."

Български победи на Уимбълдън не са нещо необичайно, след като в последните години на "Ол Инглънд Клъб" страхотни представяния имаха Григор Димитров и Цвети Пиронкова, а именно те са примерът пред Томова.

"Разбира се, те направиха много за нашата държава, защото сме малки, а те се представиха страхотно. Цветана игра полуфинал и четвъртфинал, което е невероятно, Григор също. Това е вдъхновение за мен и съм много щастлива, че най-сетне се класирах."