Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова напусна Откритото първенство на Австралия още в първия кръг след загуба от Ярослава Шведова в два сета. Казахстанката се нуждаеше само от час и половина, за да приключи 11-ото участие на пловдивчанката в Мелбърн – 6:4, 6:4.

Нашето момиче така и не успя да влезе качествено в мача, който почти с много малки изключения премина под диктовката на 70-ата в света. Шведова се стараеше да налага своето темпо, търсеше завършващите удари и в крайна сметка съвсем заслужено продължава напред.

Казахстанката постигна първия си пробив още в третия гейм на мача, когато с хубав ретур направи резултата 30:30, а след това държеше Пиронкова под напрежение и реализира още първия си брейкбол.

При пасив от 3:4 българката успя да върне брейка благодарение най-вече на грешките, които Шведова сама допусна. Надеждите й за обрат обаче бяха бързо попарени – лош втори сервис на Пиронкова позволи на казахстанката да се добере до равенство в следващия гейм, което доведе до продължителна битка, в която печечеливша отново се оказа Шведова. Противничката на Цвети й даде само една точка на свой сервис и затвори първия сет в своя полза за 41 минути.

Втората част имаше подобно развитие, като двете тенисистки отново си размениха по един гейм, преди Шведова да дръпне с пробив след хубав минаващ удар. Казахстанката без особени трудности затвърди преднината си, като още в 7-ия гейм можеше да постави Цвети в много тежка ситуация. След няколко дюса българката успя да спаси подаването си, ала това беше просто отлагане на неизбежното. До края други пробиви нямаше, а Шведова бе достатъчно стабилна на сервис, за да затвори мача в своя полза.

Така за първи път от 2013 година насам Пиронкова не можа да прескочи първия кръг на Откритото първенство на Австралия.