Тандемът Елизе Мертенс (Белгия) – Арина Сабаленка (Беларус) триумфира в женския финал на Откритото първенство по тенис на САЩ при двойките. Новите шампионки имаха нужда от час и 38 минути, за да прекършат съпротивата на Ашли Барти (Австралия) и Виктория Азаренка (Беларус) със 7:5, 7:5.

21-годишната Сабаленка показа страхотни удари в най-важния етап от мача и беше човекът за важните точки. Като цяло Мертенс и партньорката ѝ позволиха само 2 пробива в срещата, докато от другата страна Азаренка и Барти не успяха да отразят нито една от 4-те брейкбола, пред които бяха изправени.

В първия сет съперничките си размениха три пробива, като решителният в полза на бъдещите шампионки дойде в 11-ия гейм. След почивката Азаренка и Барти моментално пробиха за начало на втория сет, но пък Мертенс и Сабаленка моментално го върнаха. Ключов момент в мача беше 8-ият гейм. Тогава Азаренка и Барти се озоваха пред 3 поредни точки за пробив, а след това имаха и четвърта. Нито една от тях обаче не беше реализирана след много хубави сервиси на Мертенс и няколко клинични волета на Сабаленка. Именно последната имаше основна роля за решителния пробив, който пак дойде в 11-ия гейм, а след това непредизвикана грешка на Азаренка при първия мачбол донесе трофея на Мертенс и Сабаленка.