Лейла Фернандес намери място сред полуфиналистките на US Open, след като надви Елина Свитолина в три сета – 6-3, 3-6, 7-6 (5), за около два часа и половина.

Канадката, която навърши 19 години в понеделник, изигра поредния си силен мач и взе пореден голям скалп при дамите, след като по-рано в турнира елиминира вече бившата шампионка Наоми Осака и германката Анжелик Кербер. Първият сет отиде на сметката на Фернандес, която реализира пробив в шестия гейм и не допусна колебания, за да поведе в резултата. Украинската й съперничка, номер 5 в схемата, започна отлично втората част и дръпна с 5-1 гейма. Въпреки че канадката върна един от пробивите, Свитолина затвори сета с 6-3.

Третата част бе изключително драматична, като Фернандес на два пъти повеждаше с пробив, включително при 5-4 и сервис за мача, но петата поставена направи завръщане и в двата случая. Стигна се до тайбрек, където 19-годишната надежда показа по-здрави нерви и се класира за първия си полуфинал на турнир от Големия шлем. Тя наниза по пътя към успеха 42 уинъра срещу Свитолина, която не успя да повтори постижението си от US Open 2019, когато достигна полуфиналите в Ню Йорк.

Съперничка на Фернандес в полуфиналите ще бъде втората поставена Арина Сабаленка. Беларускинята надви категорично шампионката от Ролан Гарос Барбора Крейчикова с 6-1, 6-4. Сабаленка постигна 43-а победа от началото на година в Женския тур и изравни постижението си от Уимбълдън през юли, когато също бе участничка на полуфиналите в турнира, но загуби от чехкинята Каролина Плишкова.

Полуфиналът в горната половина на схемата ще бъде определен от срещите Ема Радукану – Белинда Бенчич и Мария Сакари – Каролина Плишкова.