Рафаел Надал заяви, че е постигнал основната си задача днес – да спечели, след като се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис след четирисетов успех над британеца Джак Дрейпър. Матадорът, действащ шампион в Мелбърн, имаше трудности в първите три части, но в крайна сметка сломи съпротивата на съперника и ще играе с американеца Маккензи Макдоналд в следващата фаза.

„Супер щастлив съм да бъда отново тук в Австралия. Това е 19-ият ми сезон в професионалния Тур, така че съм много развълнуван за това ново начало. Нуждаех се от победата, това беше главното. Няма значение как я постигнах. Най-важното нещо днес е победата срещу тежък опонент. Знаехме, че няма да бъде перфектно…и не беше перфектно. Но мисля, че направих нещата добре. Много съм доволен от успеха, защото това ми дава шанс да изляза отново на корта“, каза Надал.

Дрейпър изпитваше физически проблеми, включително и крампове, като Матадорът не показа никаква милост в четвъртия сет, за да затвори мача в своя полза.

„Мисля, че става въпрос само за крампове – това, което му се случи в края на двубоя. Надявам се да не е нещо сериозно. Мисля, че е в добра позиция за един продуктивен сезон. Щастлив съм, че успях да спечеля срещу страхотен играч този следобед“, добави още испанецът.

Gulliver/GettyImages
41 снимки

Надал добави, че е признателен, че жена му Мария Франсиска Перело и синът му са успели да пътуват до Австралия, признавайки, че не е бил сигурен дали може да се справи в отсъствието им за месец. Испанецът стана баща през октомври, като замина за Сидни в края на декември за дебютното издание на Юнайтед Къп.

„Единствено щеше да ми повлияяе негативно, ако не бяха тук с мен за месец. Не знаеш как ще реагираш, нали? Не знам как ще се чувствам без детето ми тук за месец време. Не бях готов за това предизвикателство, радвам се, че жена ми дойде с него тук. Винаги съм обичал децата. Да мога да се насладя на този нов етап от живота ми е нещо красиво“, каза още Матадорът.

Той стана част и от куриоз по време на мача си с Дрейпър, когато подавач на топки открадна ракетата му в първия сет.

„Откраднаха ракетата ми“, сподели Надал пред съдията на стола, гледайки изумено.

Оказа се, че подавачът на топки е взел погрешно ракетата на испанеца, мислейки, че тя е била за наплитане, а в крайна сметка се оказало, че не е било така. Всичко се разминало с усмивка.