Оплюван от знайни и незнайни, отписван от кого ли не, но Григор Димитров отново е на голямата сцена на тениса. Бившият №3 в света за трети път в кариерата си се класира на 1/8-финал на последния за годината турнир от Големия шлем US Open и полека-лека затваря устите на критиците си. 

В много задъхан, но и интересен мач той се справи с полския квалификант Камил Майхржак и след почти 140 минути на корта изкова сладка победа с 3:0 сета (7:5, 7:6 (8), 6:2), за да влезе във втората седмица на надпреварата във Флашинг Медоус. 

18 снимки

В спор за първото си класиране на 1/4-финал в Ню Йорк първата ни ракета ще спори с друг непоставен в основната схема тенисист - младия австралиец Алекс де Минор. Той отстрани 7-ия в схемата Кей Нишикори и мачът му с Димитров се очертава като едно от зрелищата на тази фаза. 

Колкото до мача с Махржайк, Григор изигра два и половина перфектни сета, като имаше проблеми само в заключителните етапи на втория. В първия беше истински вихър на свой сервис и даде само три точки на него на съперника си. Той реализира само един пробив, в 12-ия гейм, като затвори всичко при 7:5 в своя полза. 

Втората част продължи в руслото на първата. Гришо нямаше особени проблеми при подаванията си, взе сервис-гейм на противника, после затвърди пробива за 4:1 и всичко се развиваше по мед и масло. Но тогава дойде и единственият слаб сервис-гейм на първата ни ракета до момента, той изпусна подаването си и впоследствие Махржак изравни до 4:4. 

Това вкара мача в руслото, в което квалификантът искаше и всичко се реши в тайбрек. В дългия гейм 94-ият в света поведе с минипробив за 5:2 и се виждаше победител. Но тогава Димитров изравни и обърна развоя, стигна до четири сетбола, два от които на негов сервис, но ги пропиля. При следващия си шанс обаче нямаше прошка и след 10:8 в тайбрека поведе с 2:0 сета. 

Това обезкърви поляка, който беше само спаринг-партньор в третия сет. Гришо реализира един ранен и един късен пробив в сета, след което сервира при 5:2 за победата. Наложи му се да спасява два брейкбола, стори го и след 6:2 намери място сред 16-те най-добри в Ню Йорк. 

Това му се случва за трети път след 2014 и 2016 г., а с оглед на факта, че ще срещне отново непоставен противник, има всички шансове да се добере до най-добрите 8 за първи път в кариерата си на US Open, който е печелил като юноша. 


МАЧЪТ НА ЖИВО!

Първи сет - 7:5

7:5 - Пробив и сет за Димитров! Страхотно представяне на българина при подаването на поляка в последния гейм от сета. С прекрасни ретури той си осигури две точки за пробив, като реализира още първата от тях, а Майхржак изглеждаше смутен и нямаше отговор на страхотните отигравания на Гришо. 

6:5 - Много хубав серивс-гейм за българина, който отново не даде и точка на своето подаване на съперника си. Макар да се стигаше и до дълги разигравания, те бяха на неговата сметка. Досега нашето момче е загубил само три точки на свой сервис. 

5:5 - Майхржак отговаря силно и печели подаването си, давайки само точка на българина. Той пласира добри сервиси, които затрудняваха българина при последвалите разигравания и в крайна сметка изравни отново резултата без проблеми. 

5:4 - Първи трудности за Димитров на негово подаване. Той трябваше да се измъкне от ситуация 15:30, а и първият му сервис не работеше в този гейм. Но с умна и търпелива игра той принуди Майхржак да направи три непредизвикани грешки и да спечели сервис-гейма си. Сега полякът ще сервира за оставане в сета. 

4:4 - Подобаващ отговор и от поляка. Много хубави сервиси от негова страна му помогнаха да изравни резултата в геймовете и да даде само точка на българина. Но при спечелването на въпросната точка, Димитров го стори с много класа с невероятен минаващ удар. 

4:3 - Григор продължава да мачка съперника си на свой сервис. Този път българинът не реализира нито един ас, но и при четирите разигравания той доминираше през цялата точка и в крайна сметка взе гейма си на нула. 

3:3 - Този път полякът пласира страхотни сервиси и за първи път от началото на мача не изпитва затруднения при подаването си. Българинът този път не записа и точка, но трябва да се отбележи, че началният удар на съперника му беше много добре пласиран и силен. 

3:2 - Нов убедителен сервис-гейм за българина, който макар да загуби първата си точка на свой сервис, не даде нищо повече на опонента си. Първите му сервиси бяха убийствени и в крайна сметка спечели с лекота и третото си подаване в сета. 

2:2 - Майхржак пак има затруднения при подаването си. Той трябваше да се измъква от 0:30 и в крайна сметка го стори, пласирайки четири невероятни първи сервиса. Когато се стигаше до разигравания обаче, българинът имаше инициативата, а и точките. 

2:1 - Нов убедителен сервис-гейм на Григор. Освен сервисът му, работеха още форхендът и другите сериозни оръжия от арсенала му. Пак Майхржак не се добра до точка на подаване на българина, а когато се стигна до дълги разигравания, Григор беше търпелив и убедителен. 

1:1 - Майхржак изравнява резултата в геймовете, но му трябваха много повече усилия да го стори и да спечели подаването си, отколкото на българина преди това. Гришо записа две точки, но те не му стигнаха да се добере до точка за пробив. 

1:0 - Много силен първи гейм за Григор, чийто сервис е безупречен. Той записа два аса, а в другите точки се стигна до бързи разигравания в негова полза. В крайна сметка той открива сметката си в двубоя, без да даде и точка на поляка. 

Втори сет - 7:6 (8)

7:6 - Уникален тайбрек, спечелен с много пот и труд от Димитров. Той допусна ранен минипробив, след който изостана с 2:5. В последния момент обаче успя да го върне и после имаше четири поредни сетбола, които пропиля, два от тях на собствен сервис. В крайна сметка обаче успя да запише частта на своята сметка след 10:8 и дръпна с 2:0 сета. 

6:6 - Майхржак успява да изравни за пореден път резултата и да доведе нещата до тайбрек. При своя сервис той дръпна първо с 30:0, но Гришо успя да изравни до 30:30. После обаче полякът записа две безапелационни точки и всичко ще се реши в дългия гейм. 

6:5 - Макар и с доста усилия, и сега Гришо взима подаването си, с което си гарантира минимум тайбрек. След като поведе с 40:0, той си позволи отпускане, довеждайки нещата до равенство с непредизвикани грешки. В крайна сметка успя да затвори подаването си, но излишно си усложни работата на корта. Майхржак ще сервира за втори път за оставането си в сета. 

5:5 - Майхржак отново изравнява резултата в геймовете и отново на помощ му идва страхотният сервис. Димитров реализира само една точка, която не се оказа достатъчна, за да притисне съперника си и сетът продължава. 

5:4 - Гришо секна серията на поляка с хубава поредица от точки в своя полза на сервис-гейма си. Той имаше нужда от такъв сравнително лесен гейм на сметката си, особено след като го завърши с мощен ас по правата. Сега Майхржак ще сервира за оставане в сета. 

4:4 - Трети пореден гейм за поляка и сетът се връща в изходната си позиция. Отново сервисите му влизаха с мощ, понякога имаше проблеми при разиграванията, но в крайна сметка не даде дори точка на българина и изравни. 

4:3 - Пробив за Майхржак! Жалко, Гришо загуби преднината си от брейк, след като направи най-слабия си сервис-гейм от началото на мача. Той първо се справи с изоставане от 0:40, после спаси и четвърти брейкбол, но подари и пети такъв на поляка, който вече не успя да отрази и преднината му от пробив скоропостижно замина в небитието. 

4:2 - Майхржак този път взе подаването си и секна серията от три поредни гейма в полза на българина. Димитров беше разколебан на няколко пъти, подхлъзвайки се в преследване на топката, но в крайна сметка остави всичко за сервиса си в следващия гейм. 

4:1 - Григор затвърждава пробива! Много напрегнат серивс-гейм за българина, а той показа, че има напрежение у него, защото допусна от старите си слабости - двойна грешка. Но в крайна сметка показа класа и даде всичко от себе си, за да затвори гейма и да затвърди пробива. 

3:1 - Пробив за Димитров! Гришо изигра много силен гейм на ретур, при който получи три поредни възможности за пробив. При първите две обаче допусна непредизвикани грешки, а при третата Майхржак заби ас. Но при четвъртата възможност се стигна до най-дългото разигравание в мача до момента и той записа точката и пробива на сметката си. 

2:1 - Отличен сервис-гейм на Димитров. Той имаше проблеми с вкарването на първия си сервис, но при втория беше убийствен и го изпълняваше като първи. И това му позволи да затрудни максимално Майхржак и да му даде само точка след неуспешен лоб. 

1:1 - Доста убедителен отговор и от поляка. Силните му сервиси му свършиха страхотна работа и не позволиха на Димитров да запише дори точка. И така за пореден път от началото на двубоя изравни резултата в геймовете. 

1:0 - Много добро начало за Гришо и във втория сет. Той пак започва с негов сервис след пробива в края на първия. И въпреки че даде една от редките точки на свое подаване и се стигаше често до дълги разигравания, българинът показа хладнокръвие и затвори за 1:0. 

Трети сет - 6:2

6:2 - Гейм, сет и мач Григор Димитров! Българинът затвори двубоя на свой сервис и показа характер, защото му се наложи да навакса изоставане от 15:40. Стори го, после взе още две точки с хубави сервиси и се класира за 1/8-финалите след 2:18 часа игра на корта. 

5:2 - Втори пробив за Гришо! Нов страхотен гейм на българина на ретур, направо принуди съперника си да праща пресилени форхенди и бекхенди в аут, затруднявайки го все повече и повече с всеки следващ удар. Така българинът направи голяма крачка към победата, за която ще сервира!

4:2 - Този път Григор прави необходимото, за да спечели и второто си подаване след пробива. Той беше безпощаден при втория си сервис и пласира форхенди по линиите, които обезкуражиха съперника му. В крайна сметка той прави второ затвърждаване на пробива и се доближава на два гейма от победата. 

3:2 - Майхржак не се предава и продължава преследването. Полякът направи задължителното и взе подаването си, въпреки че отново имаше страхотни затруднения и едва се измъкна при 30:30. Но в крайна сметка успя да вземе подаването си с няколко много добре пласирани сервиса. 

3:1 - Григор затвърждава пробива! Страхотен сервис-гейм на българина, първият му сервис работеше безпогрешно и в крайна сметка не даде дори точка на полския си съперник, за да затвърди преднината, която извоюва по-рано в сета. 

2:1 - Пробив за Димитров! Майхржак отново имаше проблеми при подаването си, изсили няколко сервиса, а при 40:40 допусна и първата си двойна грешка в мача, подарявайки брейкбол на Гришо. Той се възползва със страхотен минаващ удар и поведе с пробив. 

1:1 - Подобаващ отговор от Гришо. Той пласира няколко хубави сервиса, веднъж му помогна и мрежата, но в крайна сметка даде само точка на съперника си и изравни резултата в геймовете, за да остави всичко на Майхржак да се спасява на собствен сервис. 

0:1 - Майхржак взима първия гейм в третия сет и повежда за първи път в двубоя. Но това не се случи никак лесно за него, защото трябваше да спасява точка за пробив, но в крайна сметка успя да се справи и да вземе аванс.