Ясно е името на евентуалния съперник на Григор Димитров, ако се класира на 1/8-финалите на US Open. Това е австралийският младок Алекс де Минор, който хвърли една от бомбите в горната половина на схемата. 

Непоставеният тенисист преодоля с 3:1 сета финалиста от 2014 г. и смятан за един от скритите фаворити Кей Нишикори. В зрелищна тричасова битка 38-ият в света надделя над 7-ия в схемата с 6:2, 6:4, 2:6, 6:3. 

Така Де Минор се класира за първи път в кариерата си за 1/8-финал на турнир от Големия шлем. Това беше и първият му успех над играч от Топ 10 на световната ранглиста в може би най-добрия му мач на US Open. 

Мачът започна страхотно за 20-годишния австралиец, който поведе с два пробива за 3:0. Японецът върна единия от тях веднага, но се пропука отново в седмия гейм, за да може съперникът му да поведе с 5:2 и да сервира за сета. Де Минор се справи, въпреки че трябваше да спаси три брейкбола, но затвори частта при 6:2 в своя полза. 

Втората част започна със светкавичен пробив за младока и той го задържа до осмия гейм, когато сдаде подаването си. Но после веднага проби Нишикори и пак сервира за сета. Този път пропиля три сетбола, но при четвъртия затвори за 6:4 и дръпна с 2:0. 

Японецът обаче никога не се отказва и го доказа в третия сет, когато реализира два безответни пробива и след 6:2 остана в мача. Но не можа да направи нищо в четвъртия сет, когато Де Минор го проби на три пъти, последно в деветия гейм и затвори мача след 6:3. 

Ако Де Минор и Димитров се изправят един срещу друг на 1/8-финалите, това ще бъде първи мач между тях на ниво АТР.