Бившият номер едно в световния тенис Анди Мъри продължава с колебливото си завръщане на корта след дълго лечение на травмата в бедрото, заради която пропусна 11 месеца. Той отпадна във втория кръг на последния за годината турнир от Големия шлем US Open, отстранен от испанския ветеран Фернандо Вердаско. 

34-годишният ибериец, поставен под номер 31 в основната схема, взе гладиаторския двубой след 7:5, 2:6, 6:4, 6:4 за над три часа и половина на корта. Така той намери място в третия кръг, а Мъри ще трябва да продължи търсенето на най-добрата си форма. 

Британецът имаше много проблеми със сервиса, които си проличаха в особена степен през първия сет. Тогава той допусна три пробива, макар че на свой ред успя да върне два от тях. Това се случи в средата на частта, когато първо Вердаско поведе с 2:1, но шотландецът веднага върна пробива, а после той на свой ред дръпна с 4:2, но не успя да удържи преднината си. Испанецът направи решителния пробив в 11-ия гейм, затвърди го после на свое подаване и дръпна с 1:0. 

Мъри беше най-близо до нивото, което иска да демонстрира и занапред, във втория сет. Тогава той дръпна с 3:1 с пробив, който обаче не успя да затвърди. Веднага след това обаче отново взе подаването на съперника, този път и своето, а накрая направи още един пробив и затвори частта с 6:2. 

Тъкмо когато обаче всички мислеха, че ще видят най-доброто от него, Вердаско показа страхотна психическа издръжливост. Той взе още първото подаване на съперника в третия сет и го проби за втори път, за да дръпне с 4:1. Мъри върна веднага втория пробив, но нямаше сили за пълен обрат до края на частта и се примири с поражението 4:6 в нея. 

Четвъртият сет беше решен от един пробив в най-важния седми гейм, дошъл на сметката на ибериеца. Мъри обаче не се предаде докрай. На сервис на Вердаско в оказалия се последен десети гейм на този сет той имаше цели пет възможности да върне пробива, но не успя да реализира нито една от тях и в крайна сметка Вердаско реализира третия си мачбол, за да продължи напред в турнира.