Григор Димитров започна своето участие на Уимбълдън по начина, по който всички негови фенове се надяваха - победа в три сета срещу коварния Диего Шварцман след 7:6(4), 6:2, 6:2.

Час и 50 минути бяха необходими на световния №11 да си осигури мястото във втория кръг след втора победа от три мача срещу аржентинеца, който бе победил Григор в болезнения финал в Истанбул през 2016 година.

Шварцман е изявен клей специалист, но на тревата ясно се видя, че предимството категорично е в полза на българина. Димитров със сигурност не показа най-доброто от себе си, но във важните моменти бе много прецизен и ефективен в оползотворяването на шансове за пробив, което се оказа ключово за успеха.

Интригата бе единствено в първия сет, в който Гришо все още не бе напипал своята игра. Въпреки че поведе с 3:0, той правеше доста двойни грешки и бе много колеблив на втория си сервис. Шварцман набързо върна пробива, а след това направи и още един за 6:5. Димитров все пак намери сили да постигне рибрейк, а в тайбрека бе по-добрият на корта. Вторият и третият сет пък се развиха идентично като Григор постигаше пробив още в първия гейм, след което с още един слагаше край на интригата.

Във втори кръг негов съперник ще бъде добрият му приятел Маркос Багдатис, който победи Джеймс Уорд с 6:4, 6:4, 6:3. В момента 32-годишният кипърец е 65-и в световната ранглиста. До този момент двамата имат цели 8 срещи помежду си като Григор води със 7:1 победи. Любопитното е, че единственият успех на Багдатис е на Уимбълдън през 2012, когато Димитров се отказа при 5:7, 1:4.

Цвети Пиронкова прегази Ерани, чака Вознячки

Ето как се развиха отделните сетове:

Първи сет 7:6(4)

Мачът започна трудно за Григор, който сервираше пръв. Последваха две двойни грешки и още една непредизвикана, което значеше три шанса за пробив пред Шварцман. Те все пак бяха отразени, а след още едно равенство, Димитров все пак започна с успех. А след това последва перфектният отговор - няколко перфектни разигравания и пробив на 0. Брейкът в последствие бе затвърден с гейм на 15 и първата почивка дойде при 3:0 за българина.

Григор изглеждаше на път към нов пробив при 30:30, но Шварцман все пак успя да спре серията му и да вземе първи гейм в своя полза. След това пък последва слаб сервис гейм за българина, в който мощните бекхенди по диагонала на съперника го затрудниха и аржентинецът върна пробива с гейм на 0 на свой ред. Шварцман получи нужното самочувствие и спечели и своя сервис гейм на 0 за 3:3.

Последваха нови трудни моменти за Димитров, който трябваше да премине през равенство преди все пак да вземе подаването си за 4:3.

Шварцман отново спечели на свой сервис на 0, но Григор направи същото и накара съперника да сервира за оставане в сета. Той обаче се справи отлично със задачата си.

Последва слаб гейм от страна на световния №11, който направи две двойни грешки, след което на шанс за пробив на съперника сгреши на мрежата и така даде шанс на Шварцман да сервира за спечелване на сета.

В този момент обаче Григор демонстрира много търпелива игра, липса на грешки и използване на такива от съперника, за да върне пробива при първата си такава възможност и да вкара мача в тайбрек.

В него първият минипробив бе за Димитров след блестящ лифтиран слайс бекхенд ретур за 2:1. Последва обаче двойна грешка. След дълго разиграване Гришо все пак стигна до нов минипробив за 4:3, след което при втория си сетбол успя да затвори тайбрека за 7:4 и да поведе в мача.

Втори сет 6:2

Роденият в Хасково тенисист започна втория сет с много мошна и прецизна игра от основната линия, която му донесе бърз пробив като за Григор това бе трети реализиран брейк от 3 шанса.

Вместо успокоение обаче последва нервна игра, две двойни грешки и 15:40. Двата шанса за рибрейк все пак бяха спасени със зрелищен смач и ас, а малко след това резултатът вече бе 2:0.

Последваха три лесни гейма за сервиращите преди Григор отново да се вкара в неприятности. Първият му сервис продължаваше да не върви, а след две двойни грешки съперникът отново имаше шанс за пробив при 30:40. Димитров обаче се справи с мощен и дълбок форхенд, а след още едно равенство прекрасен прехвърлящ удар осигури гейм за 4:2.

А пропуснатият шанс може би повлия на Шварцман, който след няколко грешки набързо даде три последователни брейкбола на съперника. При втория аржентинецът направи двойна грешка и така сам осигури възможност за Григор да сервира за сета при 5:2. Последваха четири скоростни точни и вторият сет бе в историята след 6:2!

Трети сет 6:2

Третата част започна перфектно за Григор, който направи пробив още в първия гейм. Българинът изглеждаше много уверен и набързо спечели последвалите си два сервис гейма. 

При 3:1 се стигна до шанс за нов пробив за 30:40. Той бе пропуснат след лош ретур, но Гришо се пребори за нов, който след това оползотвори за 4:1. И той бе затвърден с перфектен гейм на 0, който доближи Димитров само на един от успеха. Шварцман взе подаването си, но на своя сервис Григор бе великолепен и стигна до победата.

След №2, Григор тренира и със световния №1

Федерер: Гришо може да изненада фаворитите