Победителят в миналогодишното издание на US Open Рафаел Надал продължава с успешния си поход за защита на трофея. Испанецът се справи във втория кръг с 88-ия в света канадец Вашек Поспишил в три сета за два часа на корта - 6:3, 6:4, 6:2. 

Световният номер едно трябваше да се измъкне от трудна ситуация само във втория сет, но го направи по шампионски и след това нямаше проблеми да вземе победата срещу смятания за един от подводните камъни сред непоставените тенисисти. 

Надал започна мача в яростно темпо. Той дръпна с 3:0 след един пробив, реализирайки втория си брейкбол. Това се оказаха и единствените възможности за това в целия сет, затова съвсем логично той замина в сметката на Матадора, за да дръпне с 1:0. 

Дойде и моментът за спад в играта му във втората част. Още във втория си сервис-гейм той трябваше да се спасява от пробив при 0:40. Испанецът отрази трите поредни брейкбола, но даде и четвърти на съперника, който също спаси, за да измъкне в крайна сметка подаването си. 

Но в следващия си сервис-гейм отново тръгна с 0:40 и този път Поспишил реализира още първата си възможност за пробив. И сякаш този мач придоби интрига, но усещането се оказа илюзорно, защото Надал превключи веднага на по-висока скорост, върна пробива, затвърди го, реализира веднага още един, затвърди и него, за да откаже съперника си не просто от сета, но и от мача. 

В последната част канадецът беше един фигурант на корта. Той допусна веднага пробив, а после и още един, за да си тръгне отчаян от мача със световния номер едно, който в следващия кръг ще се изправи срещу 27-ия в схемата руснак Карен Хачанов.