Световните медии засипаха със суперлативи Цветана Пиронкова след победата на US Open с 6:4, 6:7 (5), 6:3 над Ализе Корне (Франция) и класирането на четвъртфинал, в който ще се изправи срещу Серена Уилямс.

"Майчинството е горивото на Пиронкова", написа "Ню Йорк Таймс". 

Gulliver/GettyImages
18 снимки

"В началото на турнира беше пренебрегвана, малцина бяха тези, които очакваха от нея да стигне до втората седмица на турнира. Но тя го направи и взе скалповете на двукратната шампионка от Големия Шлем Гарбине Мугуреса и Дона Векич. В понеделник вечер пък се пребори с умората в близо тричасовия мач с Али Корне. След това се обля в сълзи, говорейки за сина си Александър", отбелязва авторитетното издание.

Сайтът Tennis.com пък пише: "Пиронкова показа, че успехът е в пътуването, не в дестинацията". Припомня се, че нашето момиче играе първия си турнир след повече от три години. "Тя показа, че може да се адаптира към различни ситуации и да държи нивото на шампион от Големия шлем", добавя медията.

Съперничката Корне също изказа възхищението си от Цвети. "Тя е толкова изненадваща и невероятна. Дадох всичко, което имах, дори това, което нямах. Какво повече? Освен да се поклоня на това момиче, което беше малко по-добро от мен", каза французойката пред "Екип".

"Пиронкова играе така, сякаш никога не е спирала. Това си беше Пиронкова от едно време. Играта? никога не е била много удобна за мен. Знаех какво да очаквам. Нейният бекхенд е супер ефективен, като лазер. Върви много бързо, дълбок и труден за връщане. Знаех, че трябва да ориентирам играта повече към нейния форхенд. Може би ключът е да имаш дете. Може би и аз ще го направя", каза още Корне./БТА