Тенис специалистът Патрик Муратоглу направи обстоен анализ на играта на Григор Димитров в своята рубрика в предаването "Гейм, Сет и Матс" по Евроспорт.

Според Муратоглу, който познава добре Гришо, тъй като в миналото бе негов треньор, "Григор Димитров е във формата на живота си". Наставникът на Серина Уилямс отчита и положителното влияние на новия треньор Дани Валверду, с който Димитров се изкачи от №40 през август до гарантирано №12 в понеделник.

Но каква е голямата промяна в играта на Димитров според Муратоглу? Отговорът за французина е категоричен - агресията и повишеният брой уинъри. И докато повечето уинъри идват от по-силния удар на българина форхенда, то промяната в бекхенда загатва и за голямото подобрение в играта.

В миналото Григор играеше главно със слайс бекхенд докато през 2017 много по-често използва бекхенд с топ спин, което показва агресията в играта му.

Гришо може да обърка "пенсионерските" сметки

В перфектно изиграния мач срещу Ришар Гаске, 67% от бекхендите на Димитров бяха с топ спин срещу едва 23% със слайс. 

Лесно може да видим разликата от двубоя срещу Денис Истомин, когато Гришо имаше и повече проблеми. Срещу узбека Григор използва топ спин в само 36% от бекхендите си.

Муратоглу е на мнение, че именно агресивният бекхенд може да помогне на Димитров за победа над Надал. Това показва и статистиката от последния мач между двамата. В края на годината в Шанхай Гришо записа първата си победа над Надал, а в този мач само 15% от бекхендите му бяха със слайс.

Странните ритуали на Рафа Надал