Един от големите тенис шампиони при мъжете в модерната ера Анди Мъри по много емоционален начин обяви плановете си да се оттегли от активна спортна кариера през настоящата 2019 година. Емоциите взеха връх, когато шотландецът обяви болезнената за него новина, която бе продиктувана от нестихващите му проблеми с контузии през последните сезони.

В понеделник 31-годишният тенисист излиза за своя мач от първи кръг в Откритото първенство на Австралия, където съперник е класният испанец Роберто Баутиста-Агут (22-и в схемата). Мъри, който редом с Фред Пери е най-успешният британски играч, призна, че има огромна вероятност този двубой да изобщо последният за него по кортовете в Мелбърн.

Носителят на три титли от Големия шлем и два златни олимпийски медала не успя да сдържи бликналите сълзи, когато сподели, че болката в дясната му тазобедрена става е твърде голяма и поставя под сериозна въпросителна шансовете му да участва в тазгодишното издание на „Уимбълдън”.

„Не съм много сигурен, че бих могъл да играя въпреки болката още 4 или 5 месеца”, заяви Мъри. „Искам да участвам в Уимбълдън и тогава да спра, но не съм уверен, че мога да го постигна.”

„Не се чувствам добре, мъча се вече доста време. От 20 месеца насам болката не престава. Направил съм почти всичко, което можех да се сетя, за да почувствам ставата по-добре. Каквото и да направих, то не помогна кой знае колко.”

Един от най-тежките мигове в тенис кариерата на Анди Мъри.

източник: Gulliver/Getty Images

„Намирам се на едно по-добро място в сравнение състоянието ми отпреди 6 месеца, но все още изпитвам много болка. Тя ми позволява да играя на определено ниво, но не и на нивото, на което бях преди.”

„Прекалено много е. Трябва да си поставя точка, в която да кажа „край”, защото сега играя без никаква идея кога болката ще изчезне. Би ми се искало да изкарам до „Уимбълдън” – точно на този турнир бих желал да се откажа – но не съм сигурен, че ще съм способен да издържа.”

„Имам опцията за още една операция, малко по-сериозна от предишните. Тя включва тотална преработка на ставата. Тя би ми позволила да живея по-добре и да се освободя от болката. Това е вариантът, над който мисля към момента. Има спортисти, които са се подлагали на това, а после са си връщали нивото, но няма никаква гаранция.”

„Ако се реша на тази стъпка, то тя била просто за да подобри качеството на моя живот”, допълни шотландецът.

Мъри категорично отхвърли варианта да се превърне в тенисист, който участва единствено на турнирите за двойки, като така отхвърли варианта за сформиране на дует със своя брат Джейми.

Освен споменатите вече отличия в своята кариера шотландецът постигна още 1 титла от Финалния Мастърс на ATP и 14 титли в турнири от ранга Мастърс 1000. Той игра общо 8 финала от Големия Шлем и прекара 37 седмици като номер 1 в световната ранглиста.

Един от най-тежките мигове в тенис кариерата на Анди Мъри.

източник: Gulliver/Getty Images