Новак Джокович и Анди Мъри изиграха тренировъчен мач в Мелбърн, който бе повторение на четири от последните финали на Аустрелиън Оупън. Те неизменно бяха печелени от Джокович, така че едва ли е изненада, че и сега сърбинът се оказа печеливш. Резултатът и играта на Мъри обаче бе по-притеснителното. В крайна сметка тренировъчният сблъсък, който се игра при вход свободен на "Маргарет Корт Арина" бе прекъснат при 6:1, 4:1 за световния №1.

Двубоят се проведе най-вече по желание на Мъри, който иска да види в каква форма се намира преди началото на сезона и с оглед на проблемите си през 2018-а.

Шотландецът пропусна голяма част от миналия сезон след операция на хълбока и се смъкна извън топ 200 на световната ранглиста. По-притеснителното обаче е, че болките продължават, а очевидци на двубоя споделят, че Мъри е изглеждал по-зле спрямо US Open 2018.

Трикратният носител на титли от Големия шлем ще играе на Аустрелиън Оупън със "защитен ранкинг", но няма да бъде поставен и така може да срещне всеки от фаворитите още в първи кръг.