Елиминиралият Григор Димитров на старта на последния за годината турнир от Големия шлем US Open - Стан Вавринка, не успя да прескочи третия кръг на надпреварата. Швейцарецът беше отстранен от 25-ия в схемата Милош Раонич. 

Победителят от 2016 г. прекъсна своята серия от 9 поредни победи на Флашинг Медоус и отстъпи с 0:3 сета (6:7, 4:6, 3:6) за малко повече от два часа на корта. Така канадецът си осигури двубой с Джон Иснър на 1/8-финалите, в който със сигурност ще видим много бомбени сервиси и интрига до последно. 

Както често се случва в мачовете на бомбардоровачи от начален удар, първият сет беше решен от тайбрек. Преди това имаше само една възможност за пробив, която Вавринка не успя да оползотвори в 11-ия гейм и логично всичко се реши в дългия гейм. 

В него швейцарецът сам си е виновен, че изпусна победата, защото имаше цели два сетбола, единият от които на собствен сервис, но ги пропиля. За сметка на това Раонич реализира още първия си сетбол и след 8:6 поведе с 1:0 части.

Вторият сет се разви почти огледално на първия, в смисъл такъв, че възможности за пробив нямаше до последния момент. Единствената такава се откри пред Раонич в 9-ия гейм. И за разлика от Вавринка в предната част, този път канадецът се възползва от нея и дръпна с 5:4, сервирайки за сета. Той не допусна колебания и затвори частта при 6:4 и изведнъж докосваше победата. 

В третия сет свършиха и силите на Вавринка. Той все по-често имаше трудности на начален удар, а срещу Раонич това е фатално. Канадецът реалзиира два пробива в тази част и след 6:3 си подпечата успеха, за да стигне до 1/8-финалите.