За кой ли път Рафаел Надал демонстрира най-силното си оръжие - шампионската си психика, и благодарение на него измъкна напечен мач. Шампионът от миналата година на US Open трябваше да мине през няколко кръга на ада, за да преодолее препятствието си в третия кръг Карен Хачанов. 

В гладиаторска битка, продължила 265 минути, испанецът надделя с 3:1 сета (5:7, 7:5, 7:6, 7:6) и си уреди доста по-лесен 1/8-финал срещу изненадата Николоз Басилашвили, а пътят му напред изглежда почистен от сериозни подводни камъни. 

26-ият в схемата Хачанов показа от самото начало, че не е дошъл да е просто спаринг-партньор на лидера в ранглистата, но е излязъл за победата. Той играеше уверено, а в първия сет стигна и до ранен пробив, който затвърди и дръпна с 3:1. 

Шампионският дух на Надал му помогна да го върне за 4:4, но после загуби подаването си в 11-ия гейм. Руснакът сервираше за сета, спаси един брейкбол и след много усилия реализира едва четвъртия си сетбол и поведе с 1:0 сета след 7:5. 

Хачанов можеше да направи задачата за Надал почти непосилна във втория сет. До 4:4 нещата се развиха абсолютно огледално на първата част с по един разменен пробив в третия и осмия гейм. Тогава обаче испанецът загуби подаването си и резултатът изведнжъ стана 5:4 за руснака, който сервираше за сета. 

И пак психиката и непримиримостта измъкнаха Надал. Той не само, че върна пробива в единствената възможност за това, но после на свой ред постигна още един в 12-ия гейм и изравни резултата в сетовете след 7:5 и 1:1. 

Това би пречупило всеки друг тенисист, но не и Хачанов. Той игра концентрирано, в третия сет пропиля цели три възможности да пробие Матадора още в първия гейм и така постепенно се стигна до равностойни отигравания, пратили частта в тайбрек. 

В него Надал дръпна с 6:3 и с един минипробив напред, но пропиля трите си сетбола. Впоследствие успя да измъкне сета чак при петия си сетбол и след 9:7 след изключително драматична развръзка и да дръпне с 2:1. сета. 

Така се стигна до четвъртия сет, в който и Хачанов демонстрира здрави нерви. Той беше пробит в третия гейм, но спаси отпадането си в последния възможен момент и го върна за 5:5. Последваха разменени подавания, за да се стигне отново до тайбрек. 

В него обаче Надал този път беше безкомпромисен. Големият фаворит за титлата в Ню Йорк дръпна с 6:1 и здраво държеше юздите в свои ръце. Макар да пропусна два мачбола, той реализира третия и след изнурителните 4 часа и 25 минути на корта преодоля най-сериозното препятствие пред себе си до момента в турнира и продължи напред в разчистената за него схема.