Първата ни ракета Григор Димитров стартира успешно на US Open, след като очаквано спечели първия си мач от турнира срещу чеха Вацлав Шафранек. Българинът се наложи с 3-0 (6:1, 6:4, 6:2).

В първия сет Шафранек успя да спечели само стартовото си подаване, след което Гришо взе нещата в свои ръце и направи серия от пет поредни гейма, за да затвори частта само за 22 минути.

В началото на втория сет 23-годишният чех поведе с 1-0 и спря серията на българина, който обаче направи пробив в третия гейм, а после го затвърди за 3-1. В осмия гейм пред Шафранек се откри първи шанс за пробив в мача, но Димитров спаси брейкбола и не допусна да бъде изваден от ритъм. Вторият сет бе по-равностоен, но единствената грешка на чеха на сервиса му бе достатъчна за абсолютния фаворит в двубоя Григор Димитров да поведе с 2-0.

Третият сет започна интересно с маратонски и атрактивен 11-минутен първи гейм, в който Шафранек подаваше и с много мъки успя да вземе сервиса си. Гришо изравни набързо, а в третия гейм реализира пробив за 2:1. До края на сета деветия в света българин не даде много шансове на чеха и записа чиста победа. За 210-ия в света Шафранек това бе първо участие в основната схема на Ю Ес Оупън и въобще в турнири от Големия шлем.

Поставеният под №7 Григор играе за седми път в Ню Йорк, а върховото му постижение е достигане до четвърти кръг през сезоните 2014 и 2016.

Негов съперник във втори кръг на тазгодишното издание ще бъде победителят от мача между британеца от словенски произход Аляж Бедене и руснака Андрей Рубльов. 

Първи сет

Мачът започна лесно за Григор, който спечели подаването си на 15, въпреки че направи двойна грешка в самото начало. Макар и трудно, Шафранек успя да спаси точката за пробив от страна на Григор Димитров и изравни за 1:1. Първата пауза в мача дойде при 2:1 за Гришо, който спечели гейма си на 0. Веднага след кратката пауза дойде и първият пробив в двубоя. Той бе на сметката на българския тенисист, който пропусна първия си шанс да затвори гейма, но при втория не сгреши, повеждайки с 3:1. 

Григор с лекота затвърди пробива си и поведе убедително с 4:1, като точката за чеха дойде отново след двойна грешка на Димитров - втората в мача. Такава, но решителна направи и Шафранек в следващия гейм, което осигури втория пробив за българина в мача за 5:1. Първият сет в сблъсъка приключи за 22 минути с очакван успех за българина. Бързият пробив на Димитров, като че ли пречупи чешкия тенисист, който не успя да покаже класа и съвсем заслужено отстъпи с 1:6 в първия сет.

Втори сет

Чехът поведе за първи път в мача в началото на втория сет. Той спечели подаването си след дюс. Димитров не допусна изненада и на свой ред спечели гейма, изравнявайки за 1:1.  

Нов пробив за Григор! Въпреки че Шафранек поведе с 30-0, Димитров показа характер и направи поредица от точки, които му донесоха и третия пробив с мача.Българинът затвърди пробива си с лекота на 0, повеждайки с 3:1 във втория сет. Шафранек измъкна подаването си след дюс, намалявайки преднината на българина.

Григор поведе с 4:2, след като при 30:30 направи два отлични сервиса и затвори гейма. Подаването на Шафранек бе едно от най-оспорваните в мач, което в крайна сметка чехът спечели и доведе нещата до 4:3 в полза на българина. Последва нов труден гейм за Гришо. Въпреки колебливото представяне, хасковлията все пак успя да спечели подаването си за 5:3, след като отрази първата точка за пробив на съперника. Следващия гейм бе спечелен с лекота от българина, който стигна до два сетбола, печелейки още първия, с който поведе с 2-0 сета.

Трети сет

Третият сет започна по впечатляващ начин. Геймът продължи цели 11 минути и завърши с успех за Шафранек, който спечели подаването си, а Григор Димитров пропусна цели пет възможности за пробив. След бърз гейм за Григор на 15, българинът направи и пробив, повеждайки с 2:1. След два поредни аса Димитров затвърди пробива си на нула и поведе по-убедително. Шафранек също спечели без проблеми подаването си, за да последва дълг гейм, в който българинът отрази точка за пробив и спечели. Последва нов пробив за Григор за 5:2. В оказалия се последен гейм в мача, Димитров отрази две точки за пробив, след което сложи точка на спора с хубав форхенд по диагонала.