Даниил Медведев не се съмнява, че Новак Джокович е най-великият тенисист в историята, а световният номер 3 вярва, че способността на сърбина да печели победи дори в лошите си дни го отличава от останалите.

Джокович завоюва рекордна 23-а титла от Големия шлем за мъже на Откритото първенство на Франция миналия месец, за да изпревари Рафаел Надал. 36-годишният сърбин се цели към осми трофей на "Уимбълдън", който започва в понеделник.

Победата в Лондон ще изравни Джокович с Маргарет Корт с по 24 титли от Шлема на върха във вечната ранглиста.

"Не знам как го прави. Мисля, че ако съм прав, Новак играе почти на 50 процента от възможностите си. Но той има участие на 70 големи турнира и в 35(34) от тях беше на финал. Не знам как е възможно", каза Медведев пред репортери.

"Всъщност и той има лоши дни, като всички останали. Но дори в тези лоши дни успява да победи съперника. Всъщност това е трудно, защото си един срещу един. И двамата искат да спечелят. Не знам как го прави. Ето защо за мен той е най-великият в историята на тениса. Но това принципно, разбира се, е спорно", добави руснакът.

След като спечели и Откритото първенство на Австралия в началото на годината, Джокович се стреми да запише календарен Шлем, спечелвайки и четирите големи турнира в рамките на един сезон.

Медведев победи Джокович на финала на Откритото първенство на САЩ през 2021-а, за да лиши световния номер 2 от всички титли от Шлема в една година.

"За да мога да го победя на турнир от Големия шлем, може би трябва да съм по-добър от обикновено, но тогава изиграх невероятен мач", каза руският тенисист.

"Това ме прави още по-горд, че успях да го направя, като се има предвид какво той продължи да постига след това. Просто съм щастлив, че успях да го направя. Не искам да спирам. Искам да се опитам да продължа да играя срещу него отново на финалите или срещу всеки друг. Това е, което не успях да направя в последно време", каза още Медведев.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева