След колебливата 2018 г., сега всички родни фенове на тениса, а и не само, са вперили поглед в представянето на Григор Димитров през 2019 г. Първото сериозно изпитание за него е Аустрелиън Оупън - дебютният за годината турнир от Големия шлем. В Мелбърн Гришо вече стигна третия кръг. 

Това се случи след успех над коравия уругваец Пабло Куевас, който е стигал до №14 в света. Сега обаче претендентът за слава, когото Гришо трябва да преодолее, не изглежда чак толкова тежък и опасен, както двата "подводни камъка", които трябваше да прескочи, за да стигне дотук. 

За място на 1/8-финалите българинът ще трябва да се справи с непоставения италианец Томас Фабиано. Вероятно на огромна част от почитателите на тениса това име не говори нищо. И няма как да е иначе, тъй като големите му успехи са на ниво Чалънджъри и Фючърси. 

В момента той е 102-и в света, като рекордното му класиране е 70-о място, постигнато през септември 2017 г. На ниво АТР италианецът няма нито един турнирен успех, но е доста по-силен в по-ниските нива. Той има 6 титли от Чалънджър-състезания и 11 в най-ниското ниво - Фючърсите. 

Именно във Фючърсите можем да търсим българската връзка при него. Последните му две титли на това ниско ниво са от март 2015 г. На 16 март тогава, както и седмица по-късно, той участва в двете надпревари в тунизийския курорт Ел Кантауи и ги печели. А и в двата случая съперник на финала е българинът Александър Лазов. 

Иначе Фабиано има своите успехи на ниво "Голям шлем", но те са в юношеските му години. Когато е на 18 през 2007 г., той печели титлата на двойки на Ролан Гарос в юношеското издание, като си партнира с Андрей Каратченя от Беларус. На финала те побеждават Келън Дамико (САЩ) и Жонатан Айзерик (Франция). 

На ниво мъже в момента той пише история за самия себе си. Най-доброто му представяне в Голям шлем е трети кръг на US Open 2017 и Уимбълдън 2018. Сега повтаря това и на Аустрелиън Оупън 2019 с надеждата дори да подобри личния си рекорд и да намери място в четвъртия кръг. 

Роденият в Южна Италия Томас Фабиано ще стане на 30 години след няколко месеца и до момента е припечелил малко над 1.5 млн. долара от наградни фондове. За да стигне до мача с Григор Димитров, той отстрани играещия с уайлдкард Джейсън Кублер в първия кръг, а във втория се справи с гиганта Райли Опелка в маратонски 4-часов мач. 

Сега определено е най-тежката задача за него в турнира до момента, а цяла България стиска палци да не се справи с нея... Още по-големият залог е, че победителят от мача между двамата на 1/8-финалите отново ще срещне непоставен тенисист и се открива страхотен път за мач с Рафаел Надал на 1/4-финалите. Безспорно голям залог!