Най-добрият български тенисист Григор Димитров намери място в третия кръг на Аустрелиън Оупън с нова солидна победа срещу равностоен съперник. Българинът се справи отново в четири сета, както беше в първия кръг срещу Янмко Типсаревич, сега срещу уругваеца Пабло Куевас. 

За малко по-малко от три часа на корта първата ни ракета надделя с 6:3, 6:7, 6:3, 7:5 и намери място сред 32-мата най-добри в първия за годината турнир от Големия шлем. Негов съперник в третия кръг ще е италианската изненада Томас Фабиано, който се справи с Райли Опелка по-рано през деня. 

Двубоят между двамата ще е в петък, като тепърва ще стане ясен и началният час на сблъсъка им. Томас Фабиано е 102-и в световната ранглиста, но също като Гришо се радва на страхотна подкрепа по трибуните в Австралия и се очаква гореща битка между двамата и агитките им. 

Иначе срещу Куевас Димитров изигра един първи сет, който беше по учебник. В него сервисът на българина беше безпощаден и за цялата част даде само две (!) точки на свое подаване за уругваеца. Той реализира единствения пробив в частта във втория гейм и той му се оказа достатъчен като аванс, за да затвори при 6:3. 

Във втората част обаче южноамериканецът се съвзе. В края ѝ дори той играеше най-добрия си тенис в целия турнир и стигна до два сетбола, но ги пропиля. После, на свой ред, българинът имаше две възможности за пробив, но не се възползва от тях и всичко влезе в тайбрек. В него Куевас реализира два минипробива срещу само един на Димитров и това му беше достатъчно да изравни сетовете за 1:1 след 7:5 в дългия гейм. 

Григор обаче не позволи това да го събори. Той беше безкомпромисен в третия сет, в който отново стигна до ранен пробив, който затвърди за 4:1. И така се повториха събитията от първата част и след комфортно 6:3 отново първата ни ракета взе аванс в резултата. 

Куевас събра всичките си сили за решаващия четвърти сет. В него той постоянно имаше затруднения на сервис-геймовете си, спасяваше брейкболи, но някак ги измъкваше. И така беше до последния възможен гейм, в който сервира. 

В него уругваецът поведе с 40:0, но се срина, Гришо записа четири поредни точки, пропиля първия брейкбол, но при втория нямаше прошка. Последва затваряне на мача на негов сервис и всичко приключи с победа за българина срещу бившия номер 14 в света. 

Така в третия кръг българинът ще се изправи срещу Томас Фабиано, а това ще е първи двубой между двамата на ниво ATP. 

------------------------------------------

МАЧЪТ НА ЖИВО: 

Първи сет - 6:3

6:3 - Григор Димитров взима първия сет! Българинът отново е безкомпромисен на свой сервис и не остави абсолютно никакви шансове на Куевас, който се задоволяваше просто да удря топката след негов сервис, но рядко я докарваше до второ разиграване. Гришо даде само две точки на свой сервис за целия сет на уругваеца. 

5:3 - Куевас взе подаването си и остана в сета. Въпреки това, отново уругваецът имаше своите проблеми, но успя да се справи с тях и с много добрите ретури на българина. Така първата ни ракета ще сервира за победата в сета. 

5:2 - Пореден сервис-гейм, който Димитров взима без особени проблеми. Сервисът на българина е като добре смазана машина в тези първи моменти от мача и опонентът му просто няма отговор на силните и добре пласирани начални удари на първата ни ракета. 

4:2 - Първи сервис-гейм на Куевас, в който не се стига до точка за пробив на Димитров. И въпреки това той не дойде лесно на сметката на уругваеца, но все пак го затвори в своя полза и мачът продължава с минимална преднина за българина. 

4:1 - Димитров продължава да поддържа аванса си. Макар да даде първата точка на Куевас на свой сервис, той беше непоколебим, сервисът му помагаше много и съвсем логично води с 4:1 и един пробив разлика в сюблимния момент на сета. 

3:1 - Куевас най-после записа актив в маратонския гейм. Димитров продължи с добрата си игра, стигна дори и до възможност за пробив, но все пак с няколко добри сервиса уругваецът се измъкна и намали изоставането си. 

3:0 - Гришо затвърждава пробива! Невероятната игра на българина продължава, като сега на свой сервис той разби уругваеца и не му даде дори точка. Всъщност, от началото на мача Куевас има записана само една точица, докато за първата ни ракета са 12. 

2:0 - Пробив за Григор Димитров! Страхотното начало за българина продължава. С уверена игра на сервис на съперника и с отлични ретури той стигна до две точки за пробив, като реализира още първата от тях и поведе с два гейма разлика. 

1:0 - Страхотно начало за Григор Димитров! Той откри мача на свой сервис и с уверена игра не остави никакви шансове на уругваеца дори да запише точка в него. 

Втори сет - 6:7 

6:7 - Куевас печели тайбрека, с което изравнява резултата в сетовете. Той реализира минипробив в средата на дългия гейм, но Григор успя да го върне за 4:5. Впоследствие обаче допусна грешка на свой сервис, с което даде два сетбола на съперника. И макар да спаси първия, при втория се пропука, защото беше на сервис на уругваеца и в крайна сметка той се поздрави с успеха за 1:1 сета. 

6:6 - Григор пропиля преднина от 40:15, но все пак стигна до тайбрек във важния момент. Всичко ще се реши в дългия гейм. 

5:6 - Куевас също се измъкна от тежка ситуация, за да си гарантира минимум тайбрек. Димитров стигна до две точки за пробив, първите му в този сет, но уругваецът с невероятни асове, закачили с милиметри външния край на линиите, успя да се спаси и да поведе отново в края на сета. 

5:5 - Гришо мина през иглени уши, за да остане в сета. Той спаси два сетбола, при втория от които играеше на втори сервис. Но с много характер и премерени рискове, българинът успя да се измъкне и да продължи участието си в сета. Този гейм продължи близо 8 минути. 

4:5 - Куевас продължава да демонстрира израстване в представянето си в течение на мача. Той продължи да тормози от сервис Димитров и пак не му позволи да запише точка при подаването си и поведе след девет гейма. 

4:4 - Димитров отново е безкомпромисен на свой сервис и отново изравнява резултата. Той даде само една точка на Куевас на свое подаване и двамаат се приближават изравнени към кулминацията на сета. 

3:4 - Продължава ренесансът в играта на Куевас. Уругваецът успя да направи много силно подаване и успя не просто да го спечели, но дори не позволи на Димитров да запише точка. Това се случи за първи път от началото на мача при подаване на когото и да било от двамата.  

3:3 - Най-трудният сервис-гейм за Димитров! В него той даде повече точки на Куевас, отколкото през целия мач досега. На българина дори му се наложи да спасява точка за пробив, но се справи перфектно и впоследствие извоюва успеха с много характер. 

2:3 - Най-силният сервис-гейм на Куевас от началото на мача. В него уругваецът за първи път в него даде само една точка на Димитров на свое подаване. Така успя да поведе отново в резултата и частта продължава без пробиви. 

2:2 - Димитров продължава да е крайно безкомпромисен на свой сервис. Отново не даде нито точка на съперника си, пласира страхотни сервиси, а когато се стигаше до разигравания, беше хладнокръвен и прецизен - 2:2. 

1:2 - Куевас отново се измъчи на свое подаване, но го взе. Димитров стигна до 40:40, но този път сервисът извади уругваеца в тежките моменти и така този сет продължава без пробиви. Играта на българина обаче е много силна. 

1:1 - Григор изравнява резултата в геймовете. Той допусна първата си двойна грешка в мача, но това беше единствената точка за Куевас. Останалите точки бяха при дълги разигравания и всички бяха в полза на българина, който показа силна и уверена игра при тях. 

0:1 - За първи път в мача Куевас повежда в резултата. Това се случи след сравнително добър сервис-гейм от негова страна. Въпреки че Димитров записа две точки, не можа да се доближи до равенство или точка за пробив в този гейм. 

Трети сет - 6:3 

6:3 - Григор Димитров печели сета! Българинът повежда с 2:1, след като беше безкомпромисен в последния си сервис-гейм за частта. Той не даде нито точка на Куевас и показа, че е преминал през критичния момент във формата си за мача. 

5:3 - Куевас направи зависещото от него и спечели подаването си, пласирайки няколко феноменални сервиса по линиите. Единият от тях закачи външната част на очертанията само с милиметър. В крайна сметка той взе пдоаването си, давайки само точка на българина. Сега Димитров ще сервира за спечелването на сета. 

5:2 - Димитров светкавично взе сервис-гейма си и затвърди преднината си от три гейма. Той беше безпощаден на начален удар и не показа никакви колебания, не давайки нито точка на Куевас. Сега уругваецът ще трябва да сервира за оставане в сета. 

4:2 - Куевас остана в сета, макар че имаше затруднения. Уругваецът поведе с 40:0, но Гришо записа три феноменални точки и изравни. Но южноамериканецът успя да се справи в следващите си две подавания и остави все още жива интригата в този мач. 

4:1 - Григор Димитров затвърждава пробива! Въпреки че допусна леки колебания, когато поведе с 30:0 и позволи изравняване, той записа следващите две точки след блестящи сервиси, като във втория случай беше печеливш на втори сервис. 

3:1 - Пробив за Григор Димитров! Куевас направо му подари сервис-гейма си, след като направи три двойни грешки, последната от които при втория брейкбол на българина. При първия Гришо изработи добре точката, но направи несериозна непредизвикана грешка и отложи развръзката. За щастие, успя да спечели и да поведе с пробив. 

2:1 - Григор се измъкна в много тежък сервис-гейм. Играта на Куевас става все по-силна и определено уругваецът е в пика на представянето си в този мач. След няколко непредизвикани грешки обаче, българинът пласира добри сервиси и отново поведе в резултата. Все още без пробиви в този сет. 

1:1 - Куевас отговаря подобаващо. И той изигра светкавичен сервис-гейм, в който не даде точка на Димитров и успя да изравни бързо-бързо резултата в геймовете в третия сет. 

1:0 - Григор показа, че загубата във втория сет не му е повлияла и започна по убедителен начин, печелейки сервис-гейма си за по-малко от минута и без да даде точка на уругваеца.

Четвърти сет - 7:5

7:5 - Гейм, сет и мач! Григор Димитров преодоля Пабло Куевас с много мощно представяне в последния гейм, в който даде само точка на съперника си и затвори мача подобаващо, за да намери място в третия кръг на надпреварата. 

6:5 - Пробив за Григор Димитров! Великолепно развитие за Гришо, който изоставаше с 0:40, но успя да запише четири поредни точки и да получи първа възможност за пробив. Той я пропиля, но при втората беше безкомпромисен и взе пробива. Сега българинът ще сервира за мача!

5:5 - Григор Димитров остава в сета. Той взе подаването си, за да изравни резултата в сета. Впечатляващото е, че не даде нито точка на Куевас, а сервисът му беше впечатляващ. Кулминацията е съвсем близо в тази част. 

4:5 - Куевас отново беше подложен на натиск, но пак се спаси. Димитров доведе нещата до 40:40, но пак сервисът извади уругваеца. Така напрежението е на страната на първата ни ракета, който трябва да сервира за оставането в сета. Все още няма пробиви. 

4:4 - Григор Димитров пак изравнява резултата. И пак не се стига до точка за пробив в подаването на някого от двамата и равностойната битка продължава. Сетът влиза в ключовата си фаза. 

3:4 - Куевас не допусна пропукване и пак взе подаването си. Той поведе с 40:0, но позволи на българина да се доближи само на точка до него, но отново сервисът му го измъкна и успя пак да поведе в резултата, макар още да няма пробиви на корта. 

3:3 - Григор Димитров пак изравни резултата в геймовете. Той се измъкна от трудна ситуация, след като изоставаше с 0:30, но показа умна и концентрирана игра, успявайки да запише следващите четири точки и да доведе нещата до 3:3. 

2:3 - Куевас спечели и този свой сервис-гейм, като в него беше най-убедителен от началото на сета. Той даде само една точка на българина, а в последното разиграване използва и системата hawk-eye, за да запише точката на свое име и да затвори гейма. 

2:2 - Григор Димитров изравнява резултата отново, след като даде само две точки на съперника си на собствен сервис. Той завърши подаването си с превъзходен сервис върху линията, превърнал се в безкомпромисен ас. 

1:2 - Куевас отново имаше много затруднения, но спечели подаването си. Въпреки че сега не му се наложи да спасява точки за пробив на българина, имаше много трудности да вземе подаването си, минавайки през няколко равенства. Но в крайна сметка успя и поведе с 2:1. 

1:1 - Скоростно изравняване на резултата в сета от страна на Григор. Той не даде нито точка на Куевас и вече е 1:1 в геймовете. Сервисите на българина бяха просто безпощадни. 

0:1 - Куевас се измъкна през иглени уши. Той спаси цели три възможности за пробив пред Димитров, като отново силният му първи сервис го извади. Все пак той поведе в резултата, макар да не убеди изобщо с изявите си в този първи гейм.