Малко след края на мача между Григор Димитров и Денис Истомин в осминафинала на Australian Open и победата на българина, експертът на Евроспорт Матс Виландер направи коментар за представянето на Григор Димитров до момента и очакванията към него за предстоящия мач срещу Давид Гофен. 

Как ще коментирате победата на Григор Димитров срещу Денис Истомин по-рано днес? 

Беше ли добро представяне? И да, и не. В първия сет Григор Димитров игра ужасно, докато Денис Истомин игра по начина, по който играе всеки път. Във втория сет Григор Димитров подобри играта си и успя да спечели сета, a в последния сет Денис получи контузия, което допринесе за отпадането му от турнира. 

Каква увереност дава тази победа на Григор?

Мисля, че той придоби достатъчно увереност след победата си над Ришар Гаске, както и след спечелването на втория сет днес. Това е неговият шанс, наистина. Давид Гофен на четвъртфинал – каква възможност само. В интерес на истината, това е страхотна възможност и за двамата. 

Това е чудесен жребий и за двамата играчи да се класират на полуфинал в турнир от Големия шлем. Бих казал, че Григор има по-големи шансове. Мисля, че той е променил цялостното си поведение, играта му наподобява тази на топ тенисистите. Отношението му е положително и ако успее да усъвършенства докрай потенциала за перфектна игра в себе си, никога не се знае, може този сезон да е неговият. 

Обичам стила му на игра. Почти можеш да видиш начина на мислене в играта му, точно като тази на Роджър Федерер. Голям фен съм на това. Но ако притежаваш всички тези качества и не можеш да покажеш на публиката какво мислиш, това не е хубаво. Григор се доближава все повече и повече до това, което желае. Това означава, че играта му прилича повече на играта на Роджър Федерер, а именно - агресивно, ограничавайки времето за реакция на съперника си. 

Какво предизвикателство ще бъде Григор Димитров за Гофен? 

Давид е като жива стена. Топката ще се връща обратно. Той е много бърз и Григор може да го атакува с определени действия, но не може да го атакува по един и същи начин всеки път. Ще трябва да варира атаките, а това е тестът за Григор Димитров. Ако успее да победи Гофен, Григор Димитров може да стане шампион на „Аустрелиън оупън“. Григор ще трябва да го бие с физика или чрез сервис, защото Гофен няма силен сервис. Или просто да разнообрази стратегията си по начин, че Гофен да не знае какво да прави и ударите му да станат неефективни. Според мен това е най-големият тест за Григор. За Григор не е проблем да излезе и да изиграе пет сета срещу някого като Рафа Надал и да загуби, но в този мач той трябва да победи. 

Защо феновете на тениса имат толкова големи очаквания към Григор Димитров? 

Григор спечели турнира в Бризбън, затова всички очакваме много от него. Обикновено се очаква повече от играчи, които се представят добре на подгряващите турнири преди Големия шлем. И те обикновено се представят по-добре. Тази нагласа е останала от миналото и не можем да я игнорираме, защото Григор Димитров е чудесно момче – изглежда добре, удоволствие е да го гледаш. Даваш му ракета и получаваш нещо, което тениса не е виждал. Няма втори Григор Димитров. 

Всички искаме Григор Димитров да се представи добре. Тенисът иска той да се представи добре. Всички искаме бекхенда с една ръка да оцелее и това може да се случи само, ако тенисистите, които го изпълняват, имат успех. Григор има страхотно отношение и е необходимо само да обедини всичко в едно. 
 
Григор Димитров съчетава толкова много добри качества в себе си, трябва само да разбере как да ги използва. Той трябва да знае кой удар за коя ситуация е най-подходящ.