Григор Димитров отпадна от турнира от Големия шлем - US Open, след като се препъна във втория кръг от 19-годишната руска надежда в тениса Андрей Рубльов с 5:7, 6:7 (3), 3:6. 

Димитров тръгна със сервис и още в първия гейм остави съперника си на 0, повеждайки с 1:0. Във втория гейм Григор поведе с 30:15, стигна се до изравняване 40:40, за да може руснакът при втората си възможност да изравни при собствен сервис за 1:1.

С отлична игра третият гейм отиде в сметката на хасковлията и той поведе с 2:1. В четвъртия гейм Гришо показа класата си и съумя да пробие, но това се случи при третата възможност за това и поведе с 3:1. Последва нов гейм за Димитров на 15 и резултатът набъбна до 4:1. Последва размяна на геймове и българинът поведе с 5:2.  Руснакът успя да вземе два последователни гейма, след като си взе сервиса и проби Григор при третата си възможност.

Сякаш нещо в играта на Димитров се пречупи в тези моменти и Рубьов си взе подаването, за да изравни на 5:5 в първия сет. Последва втори пробив в полза на Рубьов и поведе с 6:5, след което имаше възможност да спечели първия сет при свой сервис като го стори за 7:5 с 5 спечелени последователни гейма.

Във втория сет двамата си размениха геймове на 0, за 1:1 в самото начало на частта. След леки проблеми Григор си взе гейма и поведе с 2:1. Последва пробив в полза на Димитров в най-дългия гейм от мача до този момент и поведе с 3:1.

След което, Димитров затвърди пробива и поведе с 4:1. Руският тенисист се справи със съпротивата на Григор в два последователни гейма след като съумя да пробие Григор и резултатът стана 3:4. В осмият гейм Григор пропусна да върне пробива и резултатът беше изравнен до 4:4. Последва размяна на спечелени геймове, като Рубльов спечели на 0 и резултатът във втория сет е 5:5.

В 11-ия гейм Григор си взе сервиса, в 12-ия имаше възможност да пробие съперника си, но не съумя и се стигна до 6:6 и тайбрек. В него №53 в света Рубльов съумя да направи два мини пробива и поведе с 5:1, Григор върна мини пробивите и намали до 3:5, но в крайна сметка отстъпи с 3:7 и загуби и втория сет с 6:7 (3).   

В третия сет всеки от тенисистите си взимаше подаването за 2:1 в полза на Рубьов, последва пробив за руснака и 3:1. 19-годишният руснак затвърди пробива си и поведе с 4:1 и  5:2, а в крайна сметка взе и третия сет с 6:3, а с това и победата.

В сряда Григор се справи без никакви проблеми с чешкия квалификант Вацлаф Шафранек в мач от първия кръг. Българинът се наложи лесно с 6:1, 6:4, 6:2.