Най-добрият ни тенисист Григор Димитров трудно намираше думи след поражението от Стан Вавринка в първия кръг на турнира от Големия шлем Уимбълдън. 

Григор бе видимо разочарован и сподели, че смята да си вземе малко време извън тениса, за да реши каква ще е следващата му стъпка. Българинът обаче подчерта, че няма място за паника и ще се постарае да остане позитивен.

"Нещата са такива каквито са. Работих здраво през седмицата. Просто е срамота. Не знам... Отличен първи сет. Дори във втория се чувствах добре в тайбрека. Просто губех тези толкова важни точки. Разбира се Стан игра добре. Бори се здраво. Той заслужаваше да спечели повече от мен. И аз не съм играл толкова мачове на трева също, така че нещата при нас бяха сходни. Просто той днес бе по-добрият играч. Във важните моменти той бе по-добър. Това направи разликата, а и резултатът говори сам по себе си", каза Григор Димитров на пресконференцията след загубата от Вавринка в Лондон.

"Трябва да продължиш да работиш по същия начин, но и да намериш отговори – защо играя по този начин сега, защо се поставям в такава ситуация. Твърде много точки за пробив сякаш ми се изплъзват през пръстите. Просто е. Очевидно сега съм доста изнервен, така че е трудно да там точен отговор. Сега очевидно ще си взема малко почивка и ще видя каква е следващата стъпка. Със сигурност няма нужда да се паникьосвам. Не съм такъв човек. Ще се опитам да остана позитивен. Това е едно от най-трудните неща, когато отпаднеш рано от турнир. Да, определено трябва да останеш позитивен. Но определено е трудно", коментира още Димитров.

"Винаги искам повече от себе си. Трудно е, когато достигнеш определено ниво и искаш да постигнеш повече. Последните 2-3% са най-трудните. Всяка година се развиваш. Ставаш номер 3 и си мислиш за следващата стъпка, че може да си номер 1. Това са стъпките, които правят голямата разлика. Разбира се играят се много мачове. Особено в психологически план. Не търся оправдания. Пътят е труден. Това е сигурно. Не съм щастлив, че съм аут в първия кръг. Все още е шок за мен. Трябва да го преглътна", заяви Гришо и продължи:

"Ще си взема малко почивка, да оставя ракетата за малко. Има много време. По средата на годината сме, така че малка пауза няма да навреди на никой. Определено най-трудната задача е да остана позитивен. Не е лесно да гледаш мачовете по телевизията, но ако беше лесно, нямаше да е тенис."

Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages

"Сигурен съм, че хората около мен ще ми кажат неща, които не съм забелязал. Затова са с мен- приятелите и останалите – да ми кажат истината в очите. Но досега щяха да са ми казали, така че... Чудя се дали собствените ми очаквания за мен не стават прекалено високи. Или може би искам прекалено много от себе си. Знам, че най-голямото напрежение идва от мен самия, защото знам през какво минавам. Ще видим как ще се развият нещата. Не съм и сънувал, че ще загубя в първия кръг, но се случи. Не съм мислил какво ще правя. Още съм с екипа от мача. Да се прибера у дома винаги е най-доброто. За мен няма формула, която да работи винаги. Ще помисля малко. Сега не мога да мисля спокойно. Ядосан съм. Но просто трябва да се успокоя и да помисля рационално. Стан е чудесен играч. Ние сме добри приятели извън тениса. Той със сигурност е гладен за успехи, но все пак за мен е трудно да загубя на такъв турнир, където съм побеждавал големи тенисисти и съм играл добри мачове", коментира още най-добрият ни тенисист.

В края на пресконференцията Григор Димитров отговори и на въпроси на българските журналисти, които отразяват на място Уимбълдън.

"Здравословно се чувствам добре. Няма проблеми с рамото. Мач като мач, нищо не мога да направя в момента.Разбира се тъпо ми, няма да го крия. Нямам думи да опиша как се чувствам. Не исках да губя в първи кръг, но все пак загубих от един елитен играч. Но няма значение, който и да е от другата страна, трябва да минавам през тези мачове. Разочароващо е за мен, но все пак и той игра добре. Заслужава да стигне по-напред", призна Григор и добави:

"Не смятам да променям нищо в момента. Няма смисъл да променям. Като цяло работя добре. Просто има такъв период, в който не се усещам добре, не игра по начина, по който искам да игра, изпускам важни моменти по време на мач. Не искам и да мисля за паника. Загубил съм и трябва да продължа напред. Не виждам мисля да променям нещо. Никога не съм бил толкова спонтанен, че да взимам драстични решения. Просто трябва да се успокоя за няколко дни, да поговорим с отбора и да видя каква ще е следващата стъпка."